Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fase 1: Sociale medier og demokrati

Artikel 28. sep 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Foto: Shingi Rice/Unsplash, Anete Lusina/Pexels / Redigering: Nathalie Damgaard Frisch

Dit feed er fyldt med historier og informationer. Nogle mere vilde end andre. Og nogle mere seriøse end andre.  

Men hvordan skal du forholde dig til dem? Hvad betyder det for dig, at noget af det, der rammer dit feed er det pure opspind? Og kan det, at vi liker og deler mere eller mindre usande historier have større konsekvenser? Altså for samfundet? Den måde, vi taler sammen? Og det demokrati, vi lever i? 

Det skal du forholde dig til her. 

1: VILDLEDENDE HISTORIER OG SPREDNING PÅ SOCIALE MEDIER

Se de to videoer nedenfor og svar herefter på spørgsmålene.

 

 

Null

2: UNGE, SOCIALE MEDIER OG TECHGIGANTERNES ANSVAR

Tænketanken Mandag Morgen og Dansk Ungdoms Fællesråd har lavet en undersøgelse af gymnasieelevers holdninger til sociale medier, ansvar for spredning af vildledende historier, og hvordan sociale medier skal reguleres. Hele undersøgelsen kan ses her.  

Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men giver alligevel indblik i unges holdninger til sociale medier, politisk regulering og de store techgiganters betydning for fremtidens demokrati. 

Konklusionerne fra undersøgelsen er lavet om til otte udsagn, der opsummerer de unges holdninger: 

Null

 

Læs de otte udsagn fra undersøgelsen og løs derefter følgende opgaver med din sidekammerat. 

Null

3: FAKTATJEK MED TJEKDET

Med udviklingen af det digitale samfund, sociale mediers udbredelse og spredningen af vildledende historier og falske informationer er der opstået et behov for nye måder at informere brugere om, hvad der er sandt, og hvad der er falsk. Både på sociale medier og i den generelle mediestrøm, altså i tv, radio, podcast, på websites, i aviser og så videre. 

Netop derfor er der opstået det, der hedder faktatjekmedier. Det er medier, der udelukkende beskæftiger sig med at faktatjekke udvalgte historier. Målet er afgøre, hvad der er sandt og falsk, så påstande, der deles og spredes, baserer sig på fakta. 

I Danmark har vi faktatjekmediet TjekDet.  

Hør her TjekDets bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, fortælle om, hvad TjekDet er, og hvorledes mediets journalister arbejder med at faktatjekke opslag på Facebook, som TjekDet har en samarbejdsaftale med. Klippet stammer fra radioprogrammet ALL CAPS, der produceres af ENIGMA - Museum for Post, Tele og Kommunikation og sendes på Radio Loud.

Lyt til klippet her:

I klippet omtales en sag med smykkedesigner, Mai Manniche, som TjekDet har faktatjekket. TjekDets artikel kan læses her

 

Null

Opdateret 29. sep 2023