100.000 ukrainske soldater er døde, sagde EU-Kommissionens formand i en video. Men så blev det redigeret ud
-
Mere end 100.000 ukrainske soldater er blevet dræbt
-
Sådan lød det fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i en video på hendes twitterprofil
-
Pludselig var videoen blevet forkortet, så de ukrainske tabstal ikke længere fremgik
-
Årsagen er, at Ukraines tabstal er højt klassificeret, og derfor er det kun nogle ganske få, der kender det nøjagtige antal
-
Efterfølgende måtte EU-Kommissionen dementere udsagnet
“Det anslås, at mere end 20.000 civile og mere end 100.000 ukrainske soldater er blevet dræbt indtil videre.”
Sådan sagde formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i en video, hun lagde på Twitter 30. november for at sætte fokus på Ruslands brutalitet i krigen.
Men kort efter var 12 sekunder af hendes twittervideo skåret fra, og så var påstanden om de ukrainske tabstal borte med blæsten.
Og det med god grund. Tallet er nemlig ikke offentligt tilgængeligt og kendes kun af nogle få i Ukraine.
Derfor måtte en talskvinde fra EU-Kommissionen se sig nødsaget til at dementere udsagnet.
The European Commission has increased the estimate of damages received by Ukraine from €385 billion to €600 billion, the head of the EC, Ursula von der Leyen, announced. She also stated that, Ukraine's losses since the beginning of the war amounted to more than 100,000 soldiers pic.twitter.com/EBQFAvrmLI
— NOËL ?? ?? (@NOELreports) November 30, 2022
Her kan man se den oprindelige video, hvor formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, siger, at mere end 100.000 ukrainske soldater er døde. Længere nede i artiklen kan du se den redigerede version.
Afvist sporenstregs
Der gik ikke længe, fra Ursula von der Leyen offentliggjorde videoen, til Bogdan Senik, der er talsmand for de væbnede styrker i Ukraine, valgte at gå i rette med formanden.
“Vi kan ikke bekræfte dette tal. Vi understreger, at den ukrainske hærs tab er klassificeret information og er underlagt restriktioner for offentliggørelse,” fortalte han til den ukrainske netavis Ukrainska Pravda.
Meldingen om de 100.000 dræbte ukrainske soldater nåede også til den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs kontor. Derfor måtte præsidentens talsmand, Sergey Nikiforov, skyde påstanden ned på det offentlige radio- og tv-selskab Suspilne News.
“Oplysningerne om tabene er "følsomme", så de kan kun offentliggøres af den øverstkommanderende, forsvarsministeren eller præsidenten selv,” sagde han og bad i samme ombæring EU-Kommissionen fortælle, hvor tallet stammer fra.
Herefter skrev Dana Spinant, der er talskvinde for EU-Kommissionen, i et tweet, at Ursula von der Leyens video indeholdt “unøjagtige” tal og tilføjede, at tallet dækker over både sårede og døde.
Russia must pay for its horrific crimes.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 30, 2022
We will work with the ICC and help set up a specialised court to try Russia’s crimes.
With our partners, we will make sure that Russia pays for the devastation it caused, with the frozen funds of oligarchs and assets of its central bank pic.twitter.com/RL4Z0dfVE9
Her er den 12 sekunder kortere video, hvor Ursula von der Leyen ikke længere siger noget om Ukraines tabstal.
Holder dødstal tæt på kroppen
Selvom det ukrainske forsvarsministerium jævnligt opdaterer, hvor mange soldater og hvor meget militært udstyr Rusland har mistet, er det svært at spå om, hvor mange der er døde i krigen i Ukraine. Ingen af landene melder noget officielt ud.
Af og til kommer USA’s forsvarsministerium også med estimater for krigens tabstal.
Tidligere i november meldte den amerikanske forsvarsgeneral, Mark Milley, ud, at mere end 100.000 russiske soldater er blevet dræbt eller såret, og at tallet formentlig er det samme på den ukrainske side.
Skabt spekulationer
Den for Ursula von der Leyen noget uheldige udtalelse har også givet pro-russiske medier anledning til at spekulere.
Blandt andet funderer den tyske version af det russiske statsmedie RT over, om Ursula von der Leyen har censureret sig selv, fordi hun kom til at røbe en militær hemmelighed. Også det tyske, pro-russiske medie Anti-Spiegel er loren ved forklaringen bag redigeringen af videoen.
På beskedtjenesten Telegram opfordrer en statsfinansieret, russisk profil, der dækker konflikter og geopolitik, også sine følgere til at dele en video med den redigerede og uredigerede version så meget som muligt.