Falske påstande om mæslingevaccinen får smitten til at brede sig i flere lande

-
Flere steder i verden stiger antallet af smittede med mæslinger på grund af manglende tilslutning til MFR-vaccinen.
-
Ifølge sundhedsmyndigheder har mis- og desinformation fået forældre til at fravælge vaccinen, som ellers skal beskytte børn mod at blive smittet.
-
De falske påstande har kostet menneskeliv, siger myndighederne.
I det sydvestlige USA stiger antallet af sygdomstilfælde med mæslinger fortsat.
Værst står det til i delstaten Texas med 259 smittede. To personer - heraf et ikke-vaccineret barn og en ikke-vaccineret voksen - er døde efter at have været smittet med mæslinger, som ellers ikke har kostet et dødsfald i USA siden 2015. I alt er der 301 bekræftede smittetilfælde i USA.
Også i Marokko oplever sundhedsmyndighederne flere mæslingeudbrud. Siden slutningen af 2023 har Marokko haft flere end 25.000 smittetilfælde og 120 dødsfald.
I Marokko giver myndighederne skylden til den “globale antivaccine-bevægelse”, som er blevet udbredt siden covid-19-pandemien.
Imane El Kohen, der er undervisningsministeriets chef for sundhedsprogrammet i Marokko, fortæller ifølge France24, at der florerer vildledende påstande som for eksempel, at MFR-vaccinen, der gives mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, i virkeligheden er fjerde dosis af coronavaccinen.
Det har fået forældre i Marokko til at frygte vaccinerne, hvilket kan ses i tilslutningen til vaccinen, der de seneste år er faldet.
De marokkanske sundhedsmyndighederne har nu startet oplysningskampagner, der skal understrege vigtigheden af at blive vaccineret mod mæslinger. Samtidig har de påbegyndt et vaccinationsprogram, der skal sikre, at 95 procent af befolkningen er vaccineret for at opnå flokimmunitet.
I mange år har på sociale medier cirkuleret påstanden, at der er en sammenhæng mellem børnevacciner og udvikling af autisme. Det er blandt andet den amerikanske sundhedsminister, Robert F. Kennedy, flere gange hævdet. Men sammenhængen har ikke kunne dokumenteres videnskabeligt. FOTO: Opslag på Facebook
Falske påstande om MFR-vaccine
I USA er tilslutningen til MFR-vaccinen blandt børnehavebørn også faldet. Ifølge den amerikanske sundhedsstyrelse (CDC) var tilslutningen 95,2 procent i 2020, men i 2024 var det faldet til 92,7 procent, hvilket efterlader omkring 280.000 børnehavebørn i fare for at blive smittet.
På nogle skoler i Texas, hvor mæslingeudbruddet er værst, er færre end 50 procent af børnene vaccineret.
Og de faldende vaccinationstal kan ifølge sundhedsfolk i USA skyldes en vaccinemodstand, der stammer fra mis- og desinformation.
Et af de prominente navne, der spreder misinformation om MFR-vaccinen, er USA’s nye sundhedsminister, Robert F. Kennedy Jr., der også under covid-19-pandemien luftede flere falske påstande om coronavaccinen.

Robert F. Kennedy Jr. har eksempelvis flere gange delt påstande om, at der er en sammenhæng mellem børnevacciner - som MFR-vaccinen - og autisme.
“Jeg tror, at autisme kommer fra vacciner,” sagde han i et interview med Fox News i 2023. Ifølge The Washington Post har Robert F. Kennedy Jr. mindst 36 gange kædet autisme sammen med vacciner.
Senest meddelte Donald Trump, at Robert F. Kennedy Jr. vil igangsætte en undersøgelse, der skal kortlægge sammenhængen mellem vacciner og autisme.
Det sker på trods af, at talrige videnskabelige studier gennem tiden har afvist påstanden, der så dagens lys i 1998, da den britiske læge Andrew Wakefield publicerede et studie i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet. Andrew Wakefield påstod i studiet at have fundet en sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme.
Studiet blev senere trukket tilbage, og Andrew Wakefield fik frataget sin lægeautorisation, efter en undersøgelse viste, at han havde handlet i strid med god forskningsskik ved blandt andet at have forfalsket data.
For nylig talte Robert F. Kennedy Jr. også varmt for udokumenterede behandlingsformer mod mæslinger og proklamerede, at de amerikanske sundhedsmyndigheder vil teste dem. En af de behandlingsformer, han fremhævede, er torskeleverolie, som han beskriver som “den sikreste anvendelse af A-vitamin”.
A-vitamin kan bruges til at behandle nogle mennesker med mæslinger under lægeligt tilsyn. Men der er ingen dokumentation for, at det forhindrer smitte med mæslinger fra en anden person, skriver faktatjekmediet Science Feedback i et faktatjek af påstanden.

Et wake-up call
Det er ikke kun i Marokko og USA, at det i de seneste par år er gået den forkerte vej med bekæmpelsen af mæslinger, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ellers har som mål at have elimineret i Europa-regionen i 2030. Europa-regionen dækker 53 lande i Europa og Centralasien.
Ifølge en analyse foretaget af WHO og UNICEF blev der i Europa-regionen rapporteret 127.350 tilfælde af mæslinger i 2024. Det er dobbelt så mange som i 2023 og det højeste antal siden 1997. Ifølge Statens Serum Instituts overvågningsværktøj er der i 2025 konstateret ét enkelt tilfælde af mæslinger i Danmark. I 2024 var der 25 smittetilfælde.
Ifølge WHO har antallet af mæslingetilfælde i regionen generelt været faldende siden 1997, hvor der blev rapporteret omkring 216.000 tilfælde. I 2016 var der kun 4.440 tilfælde. Dog blussede antallet af tilfælde op i 2018 og 2019 med henholdsvis 89.000 og 106.000 rapporterede tilfælde.
Under covid-19-pandemiem så man et fald i vaccinationsdækningen, hvilket har fået antallet af tilfælde til at stige igen i 2023 og 2024. Vaccinationsraterne i mange lande er endnu ikke tilbage på niveauet fra før pandemien, hvilket øger risikoen for udbrud.
"Mæslinger er tilbage, og det er et wake-up call. Uden høje vaccinationsrater er der ingen sundhedssikkerhed. Når vi udformer vores nye regionale sundhedsstrategi for Europa og Centralasien, har vi ikke råd til at miste fremgang. Hvert land må intensivere indsatsen for at nå under-vaccinerede samfund. Mæslingevirussen hviler aldrig – og det kan vi heller ikke," advarer Dr. Hans Henri P. Kluge, WHO's regionale direktør for Europa.
I Danmark anbefales det, at barnet får den første vaccine, når det er 15 måneder gammelt og den næste, når det er fire år gammelt.
For børn født i 2020 og 2021 er tilslutningen til den første MFR-vaccine 94 procent. For børn født i 2017 og 2018 er tilslutningen til anden dosis 93 procent. Det fremgår i årsrapporten for det danske “Børnevaccinationsprogrammet 2023”.
I Danmark har der også tidligere været modstand mod MFR-vaccinen, hvor en vaccineskeptisk mor, der havde børn smittet med mæslinger, inviterede til såkaldt ‘smitte-kom-sammen’, hvor interesserede forældre kunne medbringe deres raske børn og få dem smittet med mæslinger.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.