Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har Mark Zuckerberg forbudt fadervor på Facebook?

Faktatjek 12. aug 2024  -  2 min læsetid
Tjekdet
Viralt opslag påstår, at fadervor overtræder Facebooks fællesskabsregler.   Foto: Shutterstock
  • Et kædebrev, der er gået viralt på Facebook, beretter, at fadervor ikke overholder Facebooks politik og derfor vil blive fjernet fra platformen

  • Ifølge kædebrevet er det endda Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, der står bag forbuddet

  • Som modreaktion er tusindvis af kristne begyndt at forkynde fadervor i facebookopslag

  • Men indholdet i kædebrevet er falsk. Meta oplyser, at fadervor ikke strider mod deres regler, og at det er tilladt at viderebringe bønnen

Skrevet af: Vu Nguyen

Ifølge Mark Zuckerberg, stifter af og CEO i Meta, der ejer Facebook, Instagram og WhatsApp, overholder facebookopslag med bønnen fadervor ikke de gældende retningslinjer.

Sådan lyder det i et kædebrev, der i skrivende stund er delt over 500.000 gange på Facebook - danske eksempler her. Som modsvar til det bliver kristne opfordret til at erklære sin tro offentligt og forkynde fadervor i facebookopslag.

Men ifølge Martin Ruby, der er politisk chef for Meta i Norden, er informationerne i kædebrevet ikke korrekte.

“Det er helt i orden at tale om religion på vores platforme og at diskutere dem, og det er også helt i orden at poste bønnen på platformene,” skriver Martin Ruby i en mail til TjekDet.


Kædebrevet er tidligere gået viralt i udlandet

Selvom mange danskere er begyndt at dele kædebrevet nu, er det ikke første gang, at det knopskyder på Facebook.

Google har en særlig søgemaskine, der indsamler resultater fra fakatjekmedier verden over i en database. Gennem Fact Check Explorer kan man se, hvilke påstande faktatjekmedier har kastet sig over. TjekDet er det eneste danske faktatjekmedie, som indgår i søgemaskinen.

Indtaster man den angivelige påstand fra Mark Zuckerberg på engelsk i Fact Check Explorer, i det her tilfælde er søgeordet “Lord’s Prayer” nok i sig selv, kommer resultater fra faktatjekmedier som BOOM Fact Check, Full Fact, Snopes, AFP Fact Check og PolitiFact til syne. 

Her bliver det klart, at kædebrevet tidligere har været i omløb i udlandet, men at det først er nu, at det forplanter sig herhjemme på grund af en oversættelse, der kan videredeles til et dansktalende publikum.

Til de forskellige faktatjekmedier har en anden talsperson fra Meta også været ude at afvise påstanden om, at fadervor overtræder Facebooks reglementer, og den angivelige udtalelse fra Facebook i skikkelse af Mark Zuckerberg.

De mange kædebreve, som florerer på Facebook, indeholder i sig selv en gengivelse af Fadervor. Men de er altså ikke blevet fjernet af Meta af den grund.

Sådanne kan du spotte brevene

Kædebreve er slet ikke noget usædvanligt fænomen på sociale medie-platforme. De opstår løbende med forskellige nye budskaber, men ofte er det kædebreve af ældre dato, der igen og igen pludselig løber som en steppebrand på platformene. Det gælder blandt kædebrevet om, at man skal hoste, hvis man får et hjerteanfald, og senest er budskabet om, at man kun ser opslag fra 25 venner på Facebook, men ved at dele kædebrevet, snyder man (ikke) platformens algoritme og vil se flere venners opslag.

Der er flere ting, du kan gøre for at holde gennemskue kædebrevenes ægthed. Vi har blandt andet skrevet denne guide med tre gode råd. Det er også værd at holde øje med sætningen "Kopier - del ikke", der ofte bruges i kædebreve uden hold i virkeligheden. Hvorfor kan du læse her.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 12. aug 2024