Har Zelenskyjs kone købt en ny Bugatti-sportsvogn til 30 millioner kroner?

Faktatjek 3. jul 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Den ukrainske førstedame, Olena Zelenska, anklages på sociale medier for at have købt en Bugatti til mere end 30 millioner kroner på de amerikanske skatteyderes regning. Som bevis fremføres både en video af en påstået bilsælger og en faktura på købet. Foto: Gints Ivuskans/Shutterstock
  • Volodymyr Zelenskyjs kone, Olena Zelenska, har i den franske hovedstad, Paris, købt en Bugatti til mere end 30 millioner kroner

  • Sådan lyder påstanden i hundredvis af opslag på X og Facebook set af millioner af brugere

  • Som dokumentation vedlægges en købskvittering og en video med en salgsrepræsentant fra Bugatti

  • Men Bugattis afdeling i Paris fortæller til TjekDet, at der er tale om en falsk historie

“Den ukrainske præsident Zelenskyjs kone har lige købt en Bugatti sportsvogn til 4,4 millioner dollar med amerikanske skatteyders penge”, lyder det i et af mange opslag på det sociale medie X og Facebook.

Opslagene på X er set mere end 20 millioner gange siden mandag eftermiddag.

Til opslagene er der både vedhæftet en video og en købskvittering fra Bugattis filial i den franske hovedstad, Paris, som journalister angiveligt har fået fat i.  

I videoen ser man en mand, som skulle være en salgsrepræsentant for Bugatti, og han forklarer, at han med store glæde kan meddele, at Volodymyr Zelenskyjs kone, Olena Zelenska, bliver den første ejer af den spritnye Bugatti Tourbillon, efter hun har set den ved en omvisning i butikken i Paris.

Men videoen er en såkaldt deepfake, viser TjekDets research, og købskvitteringen er falsk. Det bekræfter Bugattis afdeling i Paris over for TjekDet. 

Tjekdet
I den manipulerede video siger en påstået Bugatti-sælger, at Olena Zelenska har købt en bil til mere end 30 millioner kroner. Længere nede i artiklen kan du læse, hvordan du selv opdager, når videoer er manipulerede. Foto: Skærmbillede

Men med historiens store udbredelse på sociale medier har forsøget på at sprede desinformation virket. Og samtidig har flere internationale nyhedsmedier nået at bringe den falske historie.

Historien er blot en af mange misinformationskampagner, som Volodymyr Zelenskyj og hans kone har været udsat i de seneste år

For blot et par uger siden faktatjekkede TjekDet historien om, at Volodymyr Zelenskyj skulle have købt et hotelkasino i Cypern.

Stammer fra ny hjemmeside

Det tidligste opslag af historien på X ser ud til at stamme fra profilen “Aussie Cossack”, som er kendt for at sprede russisk des- og misinformation.

I opslaget hævder han at have videoen og oplysningerne fra hjemmesiden “Vérité Cachée.fr”, men TjekDets research viser, at hjemmesiden blev oprettet for blot ti dage siden, hvilket indikerer, at den er blev oprettet til formålet. 

Når man oversætter “Vérité Cachée” til dansk, betyder det “den skjulte sandhed”. 

På hjemmesiden finder vi flere nyhedsartikler på fransk om både politik og fodbold. På siden finder vi også en artikel om Olena Zelenskas køb af Bugattien med videoen af Bugatti-repræsentanten og købskvitteringen.

Tjekdet
På den falske faktura står der blandt andet, at Olena Zelenska den 7. juni 2024 købte en Bugatti Tourbillon til mere end 4,4 millioner euro - svarende til næsten 33 millioner kroner. Foto: Skærmbillede fra X

Mange af historierne på hjemmesiden er sande, hvilket skal få hjemmesiden til at fremstå troværdig, men indimellem er der plantet falske historier - som eksempelvis historien om Olena Zelenska og købet af Bugattien.

Hjemmesiden prøver at fremstå som en reel nyhedsside, men når man eksempelvis klikker ind på en artikel, bliver det tydeligt, at personerne bag den ikke har brugt lang tid på designet. Eksempelvis bliver billederne på artiklerne slørede og er alt for store i forhold til selve teksten.

Deepfake-video og falsk kvittering

Videoen af salgsrepræsentanten er en deepfake, og kvaliteten af deepfakes kan variere alt efter hvilken teknologi, der er brugt, og hvor ihærdige folkene bag har været med at ville overbevise seerne om videoens ægthed.

I nogle tilfælde er det relativt nemt at se, at videoerne er blevet manipuleret, men i andre tilfælde – særligt i takt med at teknologien udvikler sig – er det sværere.

TjekDet har kørt videoen igennem flere forskellige programmer, som kan detektere, om der er tale om en AI-genereret video. Og her vurderer langt størstedelen, at der er tale om en manipuleret video.

Også med det blotte øje kan se, at der er tale om en deepfake. I dette tilfælde kan man særligt se det omkring mimikken i ansigtet på den angivelige salgsrepræsentant.

Hans øjne bevæger sig i nogle unaturlige ryk, han blinker næsten ikke, mens mimikken omkring munden og øjnene også ser underlig ud.

Når han taler, er det kun læberne, der bevæger sig, mens resten af ansigtet fremstår udtryksløst, hvilket er klassiske tegn på, at der er tale om en manipuleret video.

Bugattis afdeling i Paris oplyser også til TjekDet, at der tale om en falsk video.

"Vi kender intet til personen i videoen, hele historien er falsk, og vi har intet med det at gøre," lyder det. 

Efter TjekDets henvendelse i løbet af tirsdagen udsendte Bugatti i Paris også en pressemeddelelse, hvor de gav eksempler på mangler i købskvitteringen, som millioner af personer har set på sociale medier.

“Ikke alene mangler fakturaen de lovpligtige oplysninger, men prisen på køretøjet er også forkert, prisen på ekstraudstyret og deres beskrivelser er unøjagtige og inkonsekvente og dens design er forældet,” skriver Bugatti på deres Instagram og fortæller, at de har politianmeldt sagen.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 3. jul 2024