Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Israel anklager fejlagtigt benamputeret palæstinenser for at spille skuespil fra hospitalssengen

Faktatjek 2. nov 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
"Fake news alert" skrev Israel i et opslag fra landets officielle X-profil. I opslaget anklages den palæstinensiske internetpersonlighed, Saleh Aljafarawi, for at lave pro-palæstinensisk propaganda. Israel vedhæfter en række videoer som beviser - blandt andet af en person i en hospitalsseng. Men det er ikke Saleh Aljafarawi i hospitalssengen. Foto: Skærmbillede af TikTok. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch
  • Israel anklager i et opslag på X en internetpersonlighed for at være terrorsympatisør og skuespiller

  • Som bevis vedlægger de i opslaget flere videoer, hvor man angiveligt kan se ham fejre et Hamas-angreb og senere fingere være hårdt såret i en hospitalsseng

  • Men personen i hospitalssengen er slet ikke Saleh Aljafarawi

  • Det er derimod palæstinenseren Muhammed Zandaq Al-Yuki, der i sommer fik amputeret sit ben efter en eksplosion

  • Opslaget med videoerne er sidenhen blevet slettet fra Israels officielle X-profil

“Djævlen arbejder hårdt, men Gazas filmindustri arbejder hårdere. Mød Saleh, terrorsympatisør, sanger og skuespiller.”

Sådan lyder en del af teksten i et opslag fra Israels officielle X-profil den 26. oktober. Siden er opslaget blevet slettet.

Opslaget omhandler den palæstinensiske internetpersonlighed Saleh Aljafarawi, som er blevet eksponeret under krigen mellem Israel og Hamas, hvor han har lavet videoer til sine sociale medier om krigens gang.

I flere af videoerne filmer han sig selv i Gazas krigshærgede gader, og i den måske mest udbredte af dem ses han angiveligt tiljuble Hamas’ angreb mod Israel den 7. oktober.

Tjekdet
På X anklager Israel på landets officielle profil Saleh Aljafarawi for at producere "fake news." I samme tråd deler de videoen af en ung mand i en hospitalsseng og påstår, at personen også er Saleh Aljafarawi. Men det er det ikke, viser TjekDets research. Foto: Skærmbillede af X

Israel delte netop den video i opslaget på deres X-profil, og i kommentarsporet indlejrede de et andet klip, som angiveligt skulle være selvsamme Saleh Aljafarawi liggende i en hospitalsseng.

Men det officielle Israel tror tilsyneladende ikke på, at Saleh Aljafarawi ligger dér, fordi han er blevet såret i et af de mange angreb, Gaza har været ramt af de seneste uger. I stedet mener de, at hans videoer er iscenesatte af den palæstinensiske filmindustri, og i opslaget kalder de videoerne “fake news.” 

Men i virkeligheden er det slet ikke Saleh Aljafarawi, der ligger i hospitalssengen. 

Det er derimod den 16-årige palæstinenser Muhammad Zandaq Al-Yuki, som fik amputeret sit ben i sommer. Det bekræfter han selv til TjekDet på baggrund af vores omfattende research.

Sådan fandt vi ham

Israels officielle X-profil er ikke ene om at have delt videoen af Muhammad Zandaq i en forkert kontekst. Hananya Naftali har gjort det samme på sin X-profil

Hananya Naftali er efter både udsagn på sociale medier og i traditionelle nyhedsmedier en pro-israelsk influencer, der yder digital rådgivning til Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Det er dog svært at bekræfte, at Hananya Naftali skulle have noget med de israelske myndigheder at gøre.

Men mens Israels officielle X-profil har slettet deres tweet, så har Hananya Naftali beholdt sit.

Ved første øjekast ligner Saleh Aljafarawi og Muhammad Zandaq Al-Yuki da også hinanden. Men da vi sammenligner deres ansigter med Amazons ansigtsgenkendelsesværktøj, finder søgemaskinen ingen ligheder. Værktøjet er ikke ufejlbarligt, men det er første tegn på, at noget måske ikke helt er, som Israel og Hananya Naftali skriver.

Null

Amazons værktøj til ansigtsgenkendelse, Amazon Rekognition, kan sammenligne ansigter og vurdere, hvor meget de ligner hinanden. I dette tilfælde har vi sammenlignet et billede af Saleh Aljafarawi med et billede af personen i hospitalssengen. Foto: Skærmbillede af Amazon Rekognition


Derfor tager vi et skærmbillede af videoen og laver en såkaldt omvendt billedsøgning, der gør det muligt at søge efter lignende billeder og videoer på internettet. I dette tilfælde bruger vi Google Lens

På den måde finder vi videoen fra hospitalet på TikTok (arkiveret version her) og kan se, at den blev uploadet den 18. august 2023 - altså halvanden måned før Hamas’ overraskelsesangreb den 7. oktober 2023.

På videoen afslører vandmærket nede i højre hjørne, at den tidligere er delt på TikTok under brugernavnet “ibraheem1997b”.

Null

Da vi finder videoen på TikTok, kan vi se på vandmærket, at den tidligere har været delt af en bruger med brugernavnet "ibraheem1997b." Der eksisterer dog ikke længere en bruger med det navn på TikTok. (Foto: Skærmbillede af TikTok)


Der dukker ikke noget op, når man søger efter det brugernavn på TikTok. Men i de arabiske hashtags til TikTok-videoen finder vi navnet Nour Shams Camp.

Via en Google-søgning kan vi se, at Nour Shams Camp er en flygtningelejr på Vestbredden. 

Her forsøger vi os med nogle forskellige ord i Google-søgningen, inden vi via søgeordene “Nour Shams Camp boy injured” finder frem til en artikel fra den palæstinensiske støtteorganisation International Solidarity Movement fra den 25. august i år. 

I artiklen er der et billede af en dreng liggende i en hospitalsseng med lukkede øjne. Både drengen og scenariet på billedet har mange ligheder med videoen, som både Israel og Hananya Naftali delte. 

Særligt ansigtstrækkene, lagnerne på sengen og hospitalsapparatet i baggrunden er tilsvarende. Men her stopper dette spor.

Null

Null

Der er mange ligheder mellem scenariet på videoen fra hospitalet og det billede, vi finder i en artikel fra den palæstinensiske støtteorganisation International Solidarity Movement. Foto: Skærmbilleder af artikel og TikTok


Derfor vender vi tilbage til start og resultaterne af den omvendte billedsøgning. Blandt søgeresultaterne finder vi endnu et arabisk hashtag fra TikTok, som oversat til dansk betyder “Yukis historie Nour Shams Camp”.

Ved at søge på dette hashtag på TikTok fandt vi profilen Hamode Zandek, som ser ud til at være ejet af personen, der ligger i hospitalssengen på videoen. Og da vi med Amazons sammenligningsværktøj sammenligner denne persons ansigt med ansigtet på personen i videoen, er resultatet, at der er 88,1 procent lighed mellem de to personer.

Null

Vi bruger endnu engang Amazon Rekognition. Denne gang sammenligner vi ansigtet på personen i hospitalssengen og TikTok-brugeren, der tilsyneladende er personen på videoen. Denne gang vurderer værktøjet, at der er et match. Foto: Skærmbillede af TikTok.


Bekræfter selv

TjekDet har spurgt TikTok-brugeren, om det er ham, der optræder på videoen fra hospitalet. Det bekræfter han og oplyser samtidig, at hans navn er Muhammad Zandaq Al-Yuki - ikke Saleh Aljafarawi.

Muhammad Zandaq Al-Yuki fortæller desuden til TjekDet, at han den 24. juli 2023 blev indlagt på hospitalet, efter israelske bosættelsesstyrker angiveligt angreb flygtningelejren Nour Shams på Vestbredden.

Under en eksplosion blev Muhammad Zandaq Al-Yuki hårdt såret, og senere fik han amputeret sit ene ben på hospitalet, forklarer han.

Undervejs delte han og hans familiemedlemmer videoer fra hospitalet - særligt på TikTok (arkiveret version her). Og nu er en af de videoer (arkiveret version her) altså gået viralt, fordi han er blevet forvekslet med Saleh Aljafarawi, som alene på Instagram har over to millioner følgere. 

Muhammad Zandaq Al-Yuki har siden delt en video på sin TikTok (arkiveret version her), hvor han understreger, at videoerne viser to forskellige personer.

Anklaget for at være Hamas-skuespiller

Saleh Aljafarawi er blevet en ganske omdiskuteret skikkelse i løbet af de seneste uger. På den palæstinensiske side er han blevet kendt som en af de få i Gazastriben, der dokumenterer Israels bombeangreb på civilbefolkningen.

På den israelske side er han blevet omtalt som en “Pallywood-kriseskuespiller” brugt af Hamas til at sprede propaganda.

Hvad er Pallywood?

Udtrykket Pallywood blev for alvor kendt uden for Israel, Vestbredden og Gaza tilbage i 2005, hvor professor Richard Landes fra Boston University lavede en dokumentarfilm om emnet kaldet “Pallywood: According to Palestinian Sources.”

 

Ordet har sin oprindelse fra den israelsk-palæstinensiske konflikt, hvor der gennem årene angiveligt er blevet produceret timevis af videofilm, der hævder at være ægte, men som i virkeligheden er professionelt producerede film, der skal stille Israel i et negativt lys og fremstille palæstinenserne som ofre.

 

Kilder: DW og TV2

Som tidligere nævnt ses Saleh Aljafarawi også juble over starten på krigen mellem Hamas og Israel i en video på sin egen Instagram-profil

Undervejs i videoen siger han blandt andet, at han er “stolt”, og at “gud vil styrke mujahideens fødder og give os sejr over dem.” 

Går man længere tilbage på hans profil, kan man også se Saleh Aljafarawi i en militæruniform med et våben i hånden. Videoen fremføres på sociale medier som bevis for hans tilknytning til Hamas.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Israels udenrigsministeriums digitale team  eller Hananya Naftali.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 22. nov 2023