Med simpel videomanipulation forsøger Harris-modstandere at sprede rygter om misbrug
-
Videoer med en tilsyneladende snøvlende og påvirket Kamala Harris florerer på sociale medier, hvor de bliver set af flere millioner brugere.
-
Videoerne bliver fulgt af tekstbeskrivelser, der skal underbygge rygter om, at Kamala Harris er mødt beruset op til vigtige begivenheder.
-
I virkeligheden er der tale om videoer, som med enkle greb er manipulerede, viser TjekDets research.
“Det her er ekstremt alvorligt. En person med et uhæmmet drukproblem har en chance for at blive præsident i det mest magtfulde land i verden”.
Sådan begynder beskrivelsen til et videoklip på X af Kamala Harris, der hylder præsident Biden. Ifølge beskrivelsen har der i årevis været rygter om, at vicepræsident Kamala Harris møder beruset op til vigtige begivenheder.
“I dette klip kan du høre alkoholen i hendes stemme,” fortsætter beskrivelsen.
Videoklippet er set over 4,7 millioner gange, og kommentarsporet er fuld af billeder og “memes”, der kobler Harris sammen med alkohol og stoffer. Profilen, der har delt videoen, deler også andre videoer, der indikerer, at Harris er påvirket.
Klippet stammer fra en længere video, hvor Harris og Biden taler til et vælgermøde i Maryland i august. Til vælgermødet er der høj stemning, men også perioder af mere seriøs karakter. Klippet fra X er taget på et tidspunkt, hvor der netop har været et 40 sekunder langt bifald fra publikum.
This is extremely serious. Someone with an unhinged drinking problem has a chance to become the President of the most powerful country on earth.
— Matt Wallace (@MattWallace888) August 18, 2024
Kamala Harris has been rumored for years to show up drunk to important meetings as VP. In this clip you can hear the alcohol in her… pic.twitter.com/hoV3LAfNvY
Bemærk, at den ovenstående video er manipuleret. Kilde: X
Manipulerede videoer
Videoen er kun et af flere eksempler på videoer, som skal underbygge påstanden om, at Kamala Harris har et misbrug.
Videoerne kan være hentet fra begivenheder, hvor Kamala Harris egentlig fremstår velformuleret og energisk. Men ved at sænke afspilningshastigheden får personerne bag de manipulerede videoer det til at virke, som om hun taler langsommere og snøvler. Det sker for eksempel i denne video.
AFP har faktatjekket den pågældende video og dokumenteret, at den er manipuleret. Videoen er set over 2,8 millioner gange. I en anden, tidligere video har AFP også dokumenteret, at samme teknik, hvor afspilningshastigheden er sænket, bliver brugt til at få Harris til at fremstå påvirket.
Klip bringes ude af kontekst
I andre videoer er hastigheden ikke sænket, men sekvenser er taget ud af kontekst.
TjekDet har fundet denne video, der stammer fra et vælgermøde. Kamala Harris fremstår engageret og energisk, men ved at tage et helt kort klip og lade det følge af en tekst om, at hun er beruset, kan klippet nu forstås, som om at hun faktisk er påvirket.
Klippet er set over 2,1 millioner gange.
Kamala Harris bliver på X også koblet sammen med kokain, da hun i et interview flere gange tager sig til næsen.
Videoen er klippet sådan, at man skiftevis ser Harris grine og tage sig til næsen. Videoen er 3.45 minutter lang og er set knap 600.000 gange. Den originale video viser et over 1 time langt interview med Cleo Wade i kulturcenteret 92nd Street Y, New York.
Did they ever figure out whose cocaine it was that was found at the White House? pic.twitter.com/JBGpVOcX49
— MAZE (@mazemoore) October 23, 2024
Bemærk, at den ovenstående video er manipuleret. Kilde: X
Hverken TjekDet eller andre faktatjekmedier har fundet dokumentation for, at Kamala Harris har et misbrug af hverken alkohol eller stoffer.
Det er ikke første gang i valgkampen, at manipulerede billeder og videoer bruges til at sætte Kamala Harris i dårligt lys. TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan både deepfakes og klip bragt i en vildledende kontekst er blevet brugt til at få vicepræsidenten til at fremstå vrøvlende og usammenhængende. Og i flere tilfælde er manipulerede billeder blevet brugt til at placere Kamala Harris i uheldige selskaber - blandt andet med den kontroversielle sexforbryder Jeffrey Epstein og rapperen Sean 'Diddy' Combs, der også er tiltalt for en række sexforbrydelser.
Frem til valget den 5. november laver TjekDet ikke kun egne faktatjek af påstande fra og om valgkampen. Vi anbefaler også løbende faktatjek fra vores amerikanske kollegaer. Du kan finde alle de anbefalede faktatjek her.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.