Nej, FDA-studie påviser ikke, at solcreme er sundhedsskadeligt

Faktatjek 12. sep 2024  -  5 min læsetid
Tjekdet
Ifølge et viralt facebookopslag, der blandt andet deles i Danmark, har medierne "endelig" indrømmet, at solcreme er sundhedsskadeligt. Men tv-indslaget, der bruges som dokumentation og studiet, det henviser til, udlægges forkert. Foto: Shutterstock
  • Solprodukter er farlige at bruge, da potentielt sundhedsskadelige kemikalier kan absorberes i huden og brede sig i blodbanen

  • Det påstår et viralt facebook-opslag, der tager udgangspunkt i et pilotstudie fra USAs lægemiddelstyrelse, FDA

  • Men ifølge FDA og eksperter er det ikke studiets konklusion, og de anbefaler fortsat at bruge solcreme

Skrevet af: Vu Nguyen

Etablerede medier indrømmer endelig, at solcreme er giftigt.

Et nyt studie viser nemlig, at når du bruger solprodukter på tube eller spray til at beskytte huden mod solens uv-stråling, kan potentielt sundhedsskadelige kemikalier absorberes i huden og ende i blodbanen efter bare en dag.

Det fremgår af et viralt facebook-opslag (arkiveret her) med over to millioner visninger og 10.000 delinger, heriblandt fra danske facebookbrugere.

Som dokumentation henviser opslaget til et tv-indslag fra 2019 fra det amerikanske lokalmedie ABC15 Arizona. I facebook-opslaget, hvor dele af tv-indslaget afspilles, har afsenderen tilføjet en påstand om, at etablerede medier "endelig" medgiver, at solcreme er sundhedsfarligt. I slutningen er der også tilføjet en påstand om, at over 80 procent af de solcremer, der sælges i USA, anses for at være farlige af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, og at de mistænkes for at forårsage hudkræft og andre kræftformer.

Tjekdet
Foto: Skærmbillede af Facebook

Men ser man det fulde tv-indslag fra ABC15 Arizona, fortæller det en anden historie. I det originale tv-indslag rapporterer mediet om et pilotstudie - en indledende undersøgelse forud for en større empirisk undersøgelse - fra FDA. Her undersøger FDA, om der er et systematisk optag i kroppen af fire udvalgte kemikalier, som bruges som UV-filtre i solprodukter.

FDA påviser i første omgang, at de undersøgte kemikalier i solcremer absorberes i huden og kan måles i blodniveauet efter en dag. I et opfølgende studie i 2020 påviser FDA, at det sker allerede efter én anvendelse.

Men at kemikalierne ender i blodets kredsløb, betyder ikke, at det enkelte kemikalie eller solcreme udgør en sundhedsfare. FDA understreger i begge studier, der er udgivet i The Journal of the American Medical Association (JAMA), at det ikke ser ud til at være tilfældet, hvorfor de kraftigt anbefaler at bruge solcreme.

Den anbefaling kommer også fra samtlige eksperter, som TjekDet har talt med. Forklaringen lyder i korte træk, at solcreme er bedre end ingen solcreme, fordi det er vigtigt at beskytte sig mod solens stråler. Både UVA- og UVB-stråling fra solen giver en øget risiko for, at man udvikler hudkræft.

Ingen evidens

Klaus Ejner Andersen, der er professor i dermatologi på Klinisk Institut på Syddansk Universitet og tidligere overlæge ved den dermatologiske afdeling på Odense Universitetshospital, afviser, at studiet fra FDA påviser en sundhedsrisiko.

“Det kan man ikke udlede af studiet. At kemikalier fra solcremer kan måles i blodniveauet betyder ikke, at det er sundhedsfarligt, eftersom der er tale om en forsvindende lille mængde,” siger han.

Null

Camilla Maria Petersen, der er ansvarlig for kosmetikområdet i Miljøstyrelsen, er enig. Hun forklarer, at det, at et stof bliver absorberet fra huden, ikke er ensbetydende med, at det udgør en risiko for menneskers sundhed, da det vil afhænge af stoffets egenskaber samt hvilken mængde af stoffet, man bliver udsat for.

“I de to studier af FDA påførte testpersonerne solcremen fire gange dagligt. Det er noget højere end de to daglige påføringer, som de danske myndigheder anbefaler. Testpersonerne blev derfor udsat for en større mængde af UV-filteret i de pågældende produkter, end hvad man vil forvente ved almindelig brug,” skriver hun i et mailsvar til TjekDet.

Ifølge Stine Regin Wiegell, der er overlæge ved Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, kommer studierne frem til, at der er en målbar forekomst af de udvalgte UV-filtre i blodet op til tre uger efter brug af store mængder solcreme.

"Men studierne undersøger ikke, hvilken effekt det har, at kemikalier i solcremer optages systemisk på kroppen. Der foreligger kun dyre- og cellestudier på det. Det vil sige, at man faktisk ikke ved, om solcreme udgør en sundhedsfare og kan indeholde sundhedsskadelige kemikalier. Det er ikke undersøgt," siger hun og fortsætter:

"Men selvom vi ikke ved det eller kan afvise det, så er den potentielle sundhedsskadelige effekt af det meget lave optag af solfiltre langt mindre end den gavnlige effekt ved at bruge solcreme mod UV-stråling. Vi ved, at solcreme nedsætter risikoen for hudkræft, som er ekstremt udbredt og koster milliarder af kroner at behandle årligt.”

Forskellige lovgivninger for kosmetiske produkter

Først og fremmest er solcreme et kosmetisk produkt, men lovgivningen for kosmetiske produkter er ikke den samme i USA og EU.

I EU følger alle medlemslandene de samme regler, fordi al regulering af kosmetik foregår i EU. Helt konkret er det kosmetikforordningen (nr. 1223/2009), der fastsætter rammerne i unionen. Kosmetikforordningen foreskriver en sikkerhedsvurdering af ethvert kosmetisk produkt, inden det kommer på markedet i EU. Det vil sige, at kosmetiske produkter skal være sikre for forbrugerne, fordi “de ikke må indeholde kemiske stoffer i mængder, som kan udgøre en risiko for forbrugerne.”

Når det kommer til UV-filtre, er det EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed, Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS), der foretager en sikkerhedsvurdering af det enkelte stof i kosmetik, herunder i hvilken koncentration det er sikkert at bruge for forbrugere.

Under bilag VI i kosmetikforordningen kan man læse, at de fire UV-filtre er vurderet til at være sikre at bruge i kosmetiske produkter under forskellige betingelser.

Tjekdet
Selvom pilotstudierne fra FDA peger på, at kemikalier fra solcreme absorberes i huden, anbefaler både FDA og samtlige af de eksperter, TjekDet har talt, på det kraftigste, at man bruger solcreme. Foto: Shutterstock

Eksperterne har dog et forbehold. Camilla Maria Petersen fra Miljøstyrelsen forklarer i et skriftligt svar, at man ikke helt kan frikende kemikalier for effekter, der kan påvirke sundheden.

“Det skyldes, at man løbende opnår ny viden om stoffernes iboende egenskaber. Reguleringen er baseret på den viden, der er tilgængelig lige nu. Kommer der senere hen ny viden om et givent stof, kan det eventuelt ændre reguleringen af det konkrete stof. Det er noget, der bliver vurderet i EU-regi,” skriver Camilla Maria Petersen.

Hun uddyber:

“I forhold til UV-filteret benzophenone-3 (som er et af de kemikalier, som FDA undersøgte, red.) er Miljøstyrelsen opmærksom på de hormonforstyrrende effekter, der muligvis kan være ved stoffet, og er derfor ved at kigge nærmere på de studier, der har undersøgt dette.” 

Cocktaileffekter fra forskellige kemikalier

Miljøstyrelsen udgav en rapport om UV-filtre tilbage i 2015, hvor de udvalgte kemikalier fra FDA også indgår.

De danske myndigheder og EU arbejder løbende på at få mere viden om hormonforstyrrende stoffer på grund af mange ubesvarede spørgsmål. Herunder, hvilken betydning det har, at vi hver dag bliver udsat for mange kemiske stoffer med samme effekter fra mange forskellige kilder. Det kan være alt fra fødevarer, luft, støv, lægemidler og kosmetik til andre forbrugerprodukter.

Forskerne er derfor opmærksom på de såkaldte cocktaileffekter - det vil sige udsættelsen for mange forskellige kemiske stoffer, som tilsammen kan udgøre en sundhedsrisiko, for eksempel ved at være hormonforstyrrende.

“Den potentielle sundhedsskadelige effekt af det meget lave optag af solfiltre er langt mindre end den gavnlige effekt ved at bruge solcreme mod UV-stråling”

Bekymringen for de såkaldte cocktaileffekter deler Stine Müller, der er projektleder ved Forbrugerrådet Tænk Kemi.

"Det er ikke det enkelte kemikalie i produkter eller de enkelte produkter, der i sig selv udgør et problem. Problemet er, når du bliver udsat for det enkelte kemikalie mange steder fra samtidig med alle mulige andre stoffer, der virker på en tilsvarende måde.”

Vil man gerne nedsætte den samlede udsættelse for stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende gennem kosmetik, kan man gå efter Svanemærkede produkter. De må ikke indeholde stoffer, som står på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Solcreme har før været omdrejningspunkt for falske påstande. For eksempel har det været påstået, at solcreme slet ikke beskytter mod hud- og modermærkekræft, men faktisk forårsager det - en påstand TjekDet kiggede nærmere på tilbage i 2022, hvor eksperter afviste påstanden blankt.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek  - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 17. sep 2024