Filmoptagelse af folk på flugt misbruges til at 'bevise' medieskabt krigsscene fra Ukraine
-
Et klip af et filmhold, der instruerer en menneskemasse til at løbe skrigende over et torv, deles flittigt på sociale medier sammen med en forkortet version, hvor man blot ser den skrigende menneskemasse
-
Mens den sidste er blevet delt som ukrainere på flugt fra russiske invasionsstyrker, bliver den første delt som bevis på, at medier iscenesætter de voldsomme billeder, der i disse dage kommer fra Ukraine
-
Men klippene er i virkeligheden en "bag om"-optagelse fra 2013 til en britisk science fiction-film, hvor mennesker flygter fra invaderende 'aliens' i rumskibe
-
Instruktøren bag er chokeret over, at hans filmoptagelser bliver delt i relation til den verserende krig
Et filmhold står foran en afventende menneskemængde på et bytorv. “Kameraet ruller,” råber en mand i en megafon, en anden slår et klaptræ foran kameraet. “Okay, så kører vi,” råber ham med megafonen: “Action!” Menneskemængden løber skrigende over torvet mod kameraet.
Sekvensen, der varer knap et halvt minut, bliver lige nu delt massivt på sociale medier som bevis på, at de voldsomme scener, man de seneste dage har kunnet se fra det krigshærgede Ukraine, er iscenesat af alverdens medier. Et dansk facebooksoplag med klippet er de seneste dage blevet delt mere end 43.000 gange.
I opslaget er også et andet klip - en forkortet version af det første - hvor man kun ser den skrigende, flygtende menneskemasse, og hvor hverken instruktør, klaptræ eller kamera kan ses. Dét klip er blevet delt som billeder af ukrainere på flugt fra russiske invasionsstyrker.
Men der er hverken tale om flygtende ukrainere eller medier, der iscenesætter krigsscener i Ukraine.
Klippet er filmet i 2013 i den engelske by Birmingham under optagelserne af en science fiction-film. I filmen flygter menneskemængden fra aliens i rumskibe.
Flygter fra rumvæsner
“Jeg var chokeret.”
Sådan lyder reaktionen fra Simon Cox, som er manden, der holder megafonen i klippet. Han er instruktør på sci-fi-filmen Invasion Planet Earth. Reaktionen faldt, da han forleden opdagede, at et “bag om”-klip fra produktionen af filmen blev delt i relation til Ruslands invasion af Ukraine.
Han forklarer, at filmen netop har haft premiere i Spanien, og at han sad og søgte på nettet for at se, hvilken modtagelse den havde fået i den spanske presse, da han faldt over en masse udenlandske tweets.
“Jeg Google Translate'de nogle af dem til engelsk og kunne læse, at klippet var blevet brugt i forbindelse med krigen i Ukraine. Så jeg fulgte tweetene og skrev, at det var fra min film og håbede, budskabet ville nå ud på den måde,” siger Simon Cox.
Klippet er filmet på pladsen Victoria Square i centrum af Birmingham, forklarer han. I filmen Invasion Planet Earth invaderer rumvæsner jorden, og der er en scene, hvor deres rumskibe affyrer skud mod en britisk by, som skal minde om London. Det, man ser i klippet, er altså optagelserne af mennesker, der flygter fra rumskibe.
Da TjekDet fortæller ham, at klippet på den ene side bliver brugt som scener af flygtende ukrainere, og på den anden side som bevis på, at medier iscenesætter krigen, er hans dom kort og klar.
“Det er nonsens.”
Han fortæller, at filmen er crowdfundet - altså finansieret gennem diverse smådonationer.
“Jeg ville ønske, medier havde betalt mig for den,” spøger han.
Kan virke skræmmende uden for kontekst
På sine profiler på både Facebook og Twitter har Simon Cox gjort opmærksom på, at klippet stammer fra hans film og altså ikke har noget med krigen i Ukraine at gøre.
Det samme har han endda skrevet i flere kommentarer til det danske facebookopslag.
Og her henviser flere brugere i kommentarsporet da også til en youtube-video med det originale klip, der er lagt op på videotjenesten tilbage i 2013. Her kan man tydeligt se det britiske Union Jack-flag til venstre i billedet, og, som Simon Cox påpeger, smiler flere af de løbende statister, til trods for hans instrukser om, at de skulle afholde sig fra det.
“Det, der bekymrer mig, er, at det kan se skræmmende ud, når man tager det ud af kontekst,” siger han.
Undrer man sig over, at han på sociale medier har skrevet, at optagelserne foregik i 2016, mens klippet er lagt på YouTube i 2013, skyldes det, at han delvist har mistet overblikket over produktionsforløbet. Filmen er nemlig optaget i bidder over en årrække og tog omkring 10 år at lave.
Der er også en god forklaring på, at filmen ifølge beskrivelsen på YouTube hedder Kaleidoscope Man. Det viste sig nemlig tæt på umuligt at få solgt filmen under det navn, og derfor blev det sidenhen ændret til Invasion Planet Earth.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske bruger bag det vidt delte facebookopslag.
Twitterprofilen Breaking Updates, der har delt det forkortede klip under teksten “hjælpeløse ukrainere”, slettede i første omgang sit opslag og tweetede et dementi. Nu er profilen blevet nedlagt.