Hypnotisør Jan Hellesøe misbruges i svindelnummer

-
Hypnotisør, illusionist og tv-personlighed Jan Hellesøe tjener mindst 11.000 kr. om dagen på en særlig investeringsplatform, lyder det i en (falsk) BT-artikel
-
Artiklen deles på Facebook i annoncer, hvor det også fremgår, at politiet nu gået ind i sagen, og tv-personlighedens “liv vil aldrig blive det samme”.
-
Men artiklen og annoncerne er falske, og de har ingen forbindelse til BT
“HØJSKANDALE: TV-personlighed Jan Hellesøe modtager trusler efter sin chokerende tilståelse”.
Sådan lyder overskriften i en artikel, der tilsyneladende har været bragt i BT. Ifølge artiklen tjener hypnotisør, illusionist og TV-vært Jan Hellesøe mindst 11.000 kr. om dagen på en særlig investeringsplatform. Det fortæller han angiveligt til DR-programmet Aftenshowet, og han har efterfølgende måttet trække sig helt fra TV-branchen, fordi afsløringen har haft så store konsekvenser for ham og hans familie, fremgår det af artiklen.
Annoncer på Facebook fører brugerne til artiklen, der beskriver Jan Hellesøes held (og uheld). Ifølge annoncerne er politiet nu gået ind i sagen, og TV-personlighedens “liv vil aldrig blive det samme”.
Men Jan Hellesøe har ikke tjent penge på investeringsplatformen fra artiklen, og han har heller ikke trukket sig fra tv-branchen. Artiklen og annoncerne er nemlig falske, og de har ingen forbindelse til BT, men er endnu et eksempel på investeringssvindel, hvor kendte danskere agerer blikfang.
Jan Hellesøe siger til TjekDet, at han i hvert fald ikke har investeret, som den falske artikel påstår, og han har heller ikke fortalt om det i Aftenshowet. Han ærgrer sig meget over, at svindlere udnytter hans navn til deres fupnummer.
“Det er forfærdeligt, og så kan jeg jo ikke lade være med at tænke på, at der med garanti er nogen, der falder for det. Det gør ondt at vide, at der er nogen, der mister deres penge til skruppelløse mennesker, der er ligeglade,” siger Jan Hellesøe.

En gammel traver
Med fare for at lyde som en ridset plade, så har TjekDet set lige netop denne type svindel utallige gange før. Svindlen er ofte opbygget på samme måde, og Facebook-siderne, der er afsender af svindelannoncer, går også ofte igen.
I dette tilfælde er Facebook-siderne nogle, som vi også tidligere på TjekDet er stødt på, og som med jævne mellemrum er afsender af annoncer, der fører til fupartikler.
Siderne annoncerer massivt i begrænsede perioder, hvor en kendt personlighed bruges til at understøtte svindlen. Typisk foregår det over et antal uger - 2-6 uger eksempelvis - inden det ufrivillige, kendte offer bliver udskiftet. Derefter starter det mere eller mindre forfra, og svindlerne udvælger et nyt, kendt offer, der skal overbevise danskerne om at investere.
De falske artikler, der typisk forklarer, hvor mange penge hovedpersonen har tjent på rekordtid, er stort set identiske fra gang til gang, og investeringsplatformen, der fremstilles som nøglen til vedkommendes succes, bruger tit samme navn eller udseende.
Annoncerne stammer i øjeblikket fra Facebook-siderne The Tams og Informazione Libera. TjekDet har tidligere skrevet om, hvordan Michèle Bellaiche har været misbrugt i samme svindelnummer som Jan Hellesøe, og hvor selvsamme sider også var afsendere af annoncer.
Facebook-siden The Tams tilhører oprindeligt en musikgruppe, men er sidenhen blevet hacket og derefter brugt til svindel. Det bekræfter gruppen både på Facebook og på deres hjemmeside.

Facebooksiden Informazione Libera lader også til at være blevet overtaget, og tager man et kig i Facebooks annoncebibliotek, står det klart, at siden også er storleverandør af svindelannoncer på mange sprog. Begge sider er afsendere af samme annoncer, og det sker ofte i samme periode, hvor der altså finder en form for koordinering sted.
Hvorfor facebooksiderne ikke bliver lukket, og hvem der rent faktisk kontrollerer dem, står hen i det uvisse. Men kigger man på siderne, kan man under fanen “Om” klikke på “Sidegennemsigtighed”. Klikker man derefter på “Se alle”, så finder man information om, hvilket land, sidens administratorer kommer fra. Her vil der oftest på hackede, overtagne eller falske Facebook-sider fremgå flere forskellige lande, hvilket også er tilfældet med de to nævnte Facebook-sider. Det viser altså, at der er flere personer fra forskellige lande med adgang til siderne, og det er tit en kraftig indikator for, at der er tale om svindel.
Artiklen, hvor Jan Hellesøe deler ud af sine påståede erfaringer og succes med investeringer, er mere eller mindre identisk med andre fupartikler, TjekDet er stødt på - den eneste forskel er, hvem der indgår i fortællingen. Derudover er indholdet ofte én til én det samme, og det gælder alt fra navnet på investeringsplatformen “Finance Legend” - som TjekDet kender ganske godt - til spørgsmål og svar i et påstået interview i Aftenshowet, og fortjenesterne som den ufrivillige hovedperson skulle have opnået. Det identiske indhold viser, at svindlerne ganske enkelt genbruger artiklerne og kun laver små tilpasninger.
Artiklen finder vi på en hjemmeside, der er oprettet til formålet. I Jan Hellesøes tilfælde er hjemmesiden med fupartiklen oprettet 3. april. URL’en - hjemmesidens www-adresse - afslører, at den ikke har noget med BT at gøre, men i stedet er udenlandsk. Samtidig er den registreret på en måde, så der ikke er tilgængelig information om, hvem der står bag.
Svindlere snupper dine penge
Hele fidusen går ud på, at man skal investere i en investeringsplatform, der er andre overlegen, fordi den gør brug af kunstig intelligens. Ifølge fupartiklen kan investoren læne sig tilbage og vente på, at pengene tjener sig selv, for “du investerer et lille beløb i platformen, og smarte computeralgoritmer gør alt arbejdet for dig”, påstås det.
For at overbevise danskerne om at investere, er fortællingen bygget op, så det opdigtede interview i Aftenshowet byder på en slags test af investeringsplatformen, hvor intervieweren selv ser måbende til, mens også han pludselig begynder at tjene penge på rekordtid - ligesom Jan Hellesøe. Og der er altså ikke tale om et af Jan Hellesøes tryllekunster eller gode investeringsråd, men det er i stedet pure opspind.
Hvis man lader sig overtale af den lokkende artikel og udsigten til hurtige penge, så skal man “investere” i platformen Finance Legend. Problemet er bare, at platformen er styret af svindlere, der har specialiseret sig i at franarre dig endnu flere penge, end du måske allerede har investeret.
Når man opretter sig hos Finance Legend, angiver man blandt andet sit telefonnummer. Efter man er igennem oprettelsen, får man adgang til selve platformen, som umiddelbart ser ægte ud og minder om rigtige aktie- og investeringsplatforme. Derefter plejer der ikke at gå længe, før en “rådgiver” eller en anden repræsentant fra Finance Legend ringer op og forsøger at overtale dig til at investere eller investere mere - med lovning om, at det er en fremragende forretning, og at du nærmest ikke skal røre en finger.
Investeringerne skal helst blive flere og større, men for at virke troværdig vil det indledende beløb være relativt beskedent. Der vil svindlerne typisk fortælle om den fantastiske fortjeneste, der allerede er kommet, og derfor anbefaler de at investere yderligere. Hele fremgangsmåden har TjekDet tidligere beskrevet indgående. I sidste ende løber svindlerne med de penge, du har kastet i det ellers lovende projekt, og du står tilbage med en lang næse.
Er du faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du kontakte din bank.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.