Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Platform lover uforglemmelige rejseoplevelser - men pas på!

Fup og spam 17. dec 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Opslag på Facebook viser et billede af mor og datter med en tilhørende annonce for rejseplatformen PTGTZ. Men platformen indeholder ingen rejsetips og er sandsynligvis et forsøg på at lokke følsomme oplysninger ud af dig. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • “En mor fra Kruså fik et hus af sin 16-årige datter. Pigen tjente millioner hjemmefra!”

     

  • På Facebook florerer en række opslag med billeder af mor og datter med denne ordlyd

  • Men billedet på opslagene stammer slet ikke fra Danmark, og annoncen fører ind til en rejseplatform, hvor du skal udfylde en kontaktformular

  • Det er tilsyneladende endnu et eksempel på ‘phishing’, hvor svindlere forsøger at lokke oplysninger ud af tilfældige brugere

“Uddannelse er ikke den eneste vej til succes. Hendes rejse fra et roligt liv til blomstrende online-iværksætteri er ærefrygtindgydende.”

Sådan lyder teksten i en lang række opslag, der lige nu deles på facebook. Til opslaget er der vedhæftet en annonce med et billede af en mor og datter. Teksten til annoncen lyder: “En mor fra (by i Danmark) fik et hus af sin 16-årige datter. Pigen tjente millioner hjemmefra!”

Men hvis man klikker på annoncen, føres man ind på en hjemmeside, der præsenterer sig som en hjemmeside for rejseplanlægning kaldet PTGTZ.

Her kan man både få personlig vejledning og tips til sin rejse samt booke oplevelser, hotel og fly samlet ét sted. Men ser man nærmere på hjemmesiden, er det tvivlsomt, hvad virksomheden egentlig kan tilbyde dig.

Null

Adresse og telefonnummer findes ikke 

Hvis man scroller ned over den sparsomme hjemmeside, indeholder den nemlig ingen konkrete rejsetips eller links til booking af hotel, som de ellers lover. 

På hjemmesiden er der en kolonne med, hvad der skal ligne anbefalinger fra glade kunder. Men profilbillederne er stockfotos hentet fra nettet og altså ikke ægte personlige profiler. 

Til gengæld kan man kontakte virksomheden for vejledning og mere information. Kontaktoplysningerne fremgår nederst på hjemmesiden. 

Virksomheden har angivet adressen Denmark, Kobenhavn, 1005 Dannie Run, og telefonnummeret lyder + 45 115-013-5753. 

Adressen, der skulle være lokaliseret i København, eksisterer dog ikke, og telefonnummeret er på trods af den danske landekode ikke dansk, men har samme antal cifre som et amerikansk telefonnummer. 

Null

På rejseplatformen kan du blandt andet få skræddersyet en personlig rejseguide, samt booke fly og hotel. Foto: Skærmbillede fra hjemmesiden PTGTZ.

Virksomheden har desuden en kontaktformular, som man kan udfylde nederst på siden. TjekDet har udfyldt kontaktformularen for at høre mere om virksomheden. Vi får følgende autosvar på vores anmodning: “Tak for bestillingen! Vores manager ringer dig op så hurtigt som muligt. Hvis du har lavet en fejl, mens du udfyldte formularen, bedes du udfylde ansøgningen igen.”

På trods af flere forsøg, har vi dog ikke hørt fra virksomheden. 

På baggrund af de falske adresser og telefonnumre og brugen af stockfotos tyder alt på, at hjemmesiden er et forsøg på såkaldt ‘phishing’ - altså svindlere, der forsøger at lokke personlige oplysninger ud af internetbrugere. 

I dette tilfælde har den potentielle kunde indtastet sin email og telefonnummer. Det giver svindlerne adgang til at ringe kunden op og få flere personlige oplysninger, som i sidste ende kan bruges til at svindle offeret. 

TjekDet har flere gange beskæftiget sig med ‘phising’ i facebook-annoncer. Blandt andet har der floreret opslag om forsvundne piger, hvor facebookbrugeren skal indtaste sine oplysninger for at få adgang til videomateriale af gerningsmanden. 

Et andet eksempel er facebook-opslag, hvor Københavns Lufthavn udlover glemt bagage til heldige danskere. Men for at deltage i lodtrækningen, kræver det igen, at brugeren indtaster sine personlige oplysninger.

Amerikansk influencerfamilie lægger ufrivilligt ansigt til svindel

TjekDet har lavet en omvendt billedsøgning af billedet på annoncen for at finde frem til billedets ophav, og om det eventuelt kunne være AI-genereret. Det gør vi i programmet PimEyes. 

Her finder vi ud af, at personerne på billedet også i virkeligheden er mor og datter. De kommer fra byen Raleigh i North Carolina og er en del af influencerfamilien, The Holderness Family, som blandt andet laver sketches til sociale medier, hvor de har flere millioner følgere.

Billedet forestiller altså ikke en dansk mor og datter, som det er påstået i de mange opslag. 

Intet tyder på, at Holderness-familien har noget med den falske rejsehjemmeside at gøre. Mere sandsynligt er det, at billedet af mor og datter bliver misbrugt.

Null

Her ses det oprindelige billede fra The Holderness Family's blog. Billedet bliver misbrugt i de mange annoncer for rejseplatformen PTGTZ. Foto: Skærmbillede af en artikel fra The Holderness Family's blog.

Vi har kontaktet The Holderness Family og spurgt dem, om de har en forbindelse til rejseplatformen. De er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Opdateret 17. dec 2024