Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

'Falske fakta' skaber uro efter dødeligt knivstikkeri i Storbritannien

Indsigt 1. aug 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Demonstranter i hidsig kontrovers med politibetjente under 'Enough is Enough'-demonstration foran indgangen til premierministerboligen på Downing Street 10 i det centrale London. Demonstranterne ver utilfredse med regeringens officielle tilkendegivelser om de dødelige knivstikkerier i  byen Southport den 29. juli 2024. Foto: Benjamin Cremel/AFP
  • Falske oplysninger om et dødeligt knivstikkeri mod en gruppe børn udløser voldsomme optøjer i England

  • På sociale medier blev gerningsmanden angivet til at være en muslimsk bådflygtning, hvorefter en angivelig højreorienteret bevægelse gik på gaden i demonstration

     

  • I virkeligheden er gerningsmanden født og opvokset i Wales

Skrevet af: AFP

Lokale myndigheder, politikere og eksperter har kritiseret sociale medier for at hjælpe med at sprede falske eller ubekræftede oplysninger om mandagens knivangreb i det nordlige England, der kostede tre børn livet og kritisk sårede fem andre.

Hændelsen udviklede sig tirsdag aften voldeligt, da en gruppe – formodentlig personer fra den højreorienterede bevægelse English Defence League (EDL) – lavede optøjer i flere timer i byen Southport i regionen Merseyside, hvor knivangrebet fandt sted.

Politiet beskylder "mange mennesker, som ikke bor i Merseyside-området eller interesserer sig for befolkningen i Merseyside" for at stå bag urolighederne.

Marc Owen Jones, forsker i propaganda og hadtale, siger, at hændelser som det dødelige angreb på børnene hurtigt bliver genstand for misinformation på online-platforme.

"På grund af tragediens natur er alle følelsesmæssigt påvirkede," siger han til det franske nyhedsbureau AFP og tilføjer:

"Så reagerer folk på nyheden, og den spreder sig meget hurtigt, og når den spreder sig online, betyder det, at den også spreder sig offline."

En 17-årig mand, født i Wales, blev arresteret kort efter angrebet, der fandt sted ved et dansestævne med Taylor Swift-tema, i den lille kystby nær  byen Liverpool.

Ifølge engelsk lov kan politiet ikke frigive hans navn eller andre detaljer på grund af hans alder.

Dette informationsvakuum udløser formodentlig spekulationer online med ubekræftede oplysninger om hans identitet, tro og baggrund, herunder påstande om, at han var muslim eller immigrant.

'Gnisten'

Patrick Hurley, et lokalt parlamentsmedlem, beskylder "en hvirvelstrøm af løgne og propaganda på sociale medier" for at være årsag til sammenstødene, der sårede adskillige betjente.

Marc Owen Jones er lige så klar i mælet og kalder reaktionen på mandagens knivstikkerier en "storm af misinformation".

"Der var en masse anonyme konti, der opfandt falske fakta om angriberen. Hvad der skete i Southport var blot gnisten, der antændte, hvad der har været måneders spredning af antimuslimsk, anti-immigrant misinformation," siger han.

Opslag på sociale medier, der antyder, at gerningsmanden var muslim eller immigrant, blev hurtigt delt af indflydelsesrige højrefløjsprofiler, herunder den tidligere EDL-leder Tommy Robinson og den kontroversielle influencer Andrew Tate.

Andrew Tate delte en video på det sociale medie X, der er set af næsten 15 millioner mennesker, hvor han siger, at en "ulovlig immigrant" udførte angrebet.

Andrew Chadwick, professor i politisk kommunikation ved Loughborough Universitet, bemærker, at falske påstande også dukkede op på dubiøse nyhedshjemmesider.

Hjemmesider forsøger at fremstå som et "almindeligt medie", men kopierer faktisk bare historier fra andre medier, mens de ændrer "ordlyden en smule", siger han.

Ifølge Andrew Chadwick involverer spredningen af misinformation også "strategiske greb". I dette tilfælde brugte personerne, der delte ubekræftede oplysninger, øjenvidneberetninger om angrebene til at fremkalde vrede.

"De fremmer deres agenda og deres særlige synspunkt, selvom det måske er baseret på falsk information og er forudindtaget," siger han.

Tvetydigt sprog

Andrew Chadwick kritiserer også politikere som den britiske politiker og formand for Brexitpartiet, Nigel Farage, for at bruge "tvetydigt sprog", der yderligere puster til de meninger og den mistillid, som tiltrækker folk til at tro på konspirationsteorier og falske påstande.

Efter at politiet sagde, at hændelsen ikke blev behandlet som terrorrelateret, udsendte Nigel Farage en erklæring på X, hvor han stiller spørgsmålstegn ved, om "sandheden bliver holdt tilbage fra os".

Indenrigsminister Yvette Cooper fordømte tirsdag den "omfattende" spredning af falske informationer og siger, at sociale medier skal tage ansvar.

En påstand, der blev delt, var, at gerningsmanden havde et muslimskklingende navn. Det lokale politi præciserede før urolighederne, at det navn, der blev delt, var forkert.

"Hvad der var mest skuffende ved det, der skete i går, var, hvor lang tid X var om at reagere," siger Andrew Chadwick.

Et opslag, der stadig er tilgængeligt på den indvandrerkritiske X-profil "EuropeInvasion", bruger det falske navn og hævder, at angriberen var muslim, der kom til Storbritannien med båd sidste år. Opslaget har 1,4 millioner visninger.

Andre X-opslag, der deler forskellige billeder af mænd med etnisk baggrund og hævder, at de er gerningsmanden, er tilføjet en såkaldt fællesskabsnote, på X kaldet community note, der er skrevet af Twitter-brugere, som tilbageviser de falske påstande.

Men fællesskabsnoter er ikke nok i sig selv, og X er nødt til at tage mere socialt ansvar, siger Andrew Chadwick.

"Meget af skylden ligger hos de sociale medier og deres manglende vilje til at kontrollere hadefulde ytringer og misinformation på deres platforme," siger Marc Owen Jones.

"Der har historisk set altid været mennesker fyldt med had. Spørgsmålet er, hvem giver dem en platform?," siger han.

Opdateret 1. aug 2024