Falske støtteerklæringer fra kendte plager det amerikanske præsidentvalg
-
Falske billeder af kendte amerikanere, der angiveligt støtter enten den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, eller den demokratiske kandidat, Kamela Harris, skaber forvirring ved præsidentvalget, siger forskere
-
Mange af billederne ser ud til at være skabt ved brug af kunstig intelligens
-
Særligt det sociale medie X bekymrer forskere
Sangerinden Taylor Swift har ikke støttet Donald Trump. Heller ikke Lady Gaga eller skuespilleren Morgan Freeman. Og Bruce Springsteen blev ikke fotograferet i en trøje med påskriften “Keep America Trumpless". Falske billeder med kendtes støtteerklæringer forstyrrer det amerikanske præsidentvalg.
Adskillige falske støtteerklæringer fra amerikanske skuespillere, sangere og atleter til fordel for enten den republikanske præsidentkandidat Donald Trump eller hans demokratiske modstander Kamala Harris spredes på sociale medier forud for valget i november, siger forskere. Mange af erklæringerne indeholder billeder, som er skabt ved hjælp af kunstig intelligens (AI).
De falske støtteerklæringer eller afstandtagen til en af kandidater kommer samtidig med, at sociale medie-platforme som Elon Musks X har svækket kampen mod misinformation. Det skaber bekymring på grund af erklæringernes potentiale til at manipulere vælgere, efterhånden som kampen om Det Hvide Hus tilspidses.
Sidste måned delte Donald Trump manipulerede billeder, der viste, at Taylor Swift støttede hans kampagne, tilsyneladende i et forsøge på at udnytte popstjernens enorme kendis-status til at påvirke vælgere.
Billederne, der antyder, at popstjernen og hendes fans, populært kaldet ‘Swifties’’, støtter Donald Trumps kampagne, bærer præg af at være skabt med kunstig intelligens, siger Hany Farid, digital retsmedicinsk ekspert ved University of California.
Det, der gør Donald Trumps opslag på hans eget sociale medie Truth Social "særlig snedigt", er kombinationen af ægte og falske billeder, forklarer Hany Farid til det franske nyhedsbureau AFP.
I sidste uge erklærede Taylor Swift sin støtte til både demokraternes Kamala Harris og hendes kandidat til vicepræsidentposten, Tim Walz. Sangerinden kalder samtidig Kamala Harris for en "troværdig, talentfuld leder."
Sangerinden, der har millioner af følgere på sociale medie-platforme som Instagram og TikTok, siger, at de manipulerede billeder af hende motiverer hende til at stå frem, da de "gør mig bekymret for kunstig intelligens og farerne ved at sprede misinformation."
Efter hendes støtteerklæring skrev Donald Trump et opslag på Truth Social med ordene:
"JEG HADER TAYLOR SWIFT!"
Forvirring og kaos
En database fra News Literacy Project (NLP), en amerikansk nonprofitorganisation, som for nylig lancerede en hjemmeside, der skal øge opmærksomheden om valgrelaterede usandheder, har indtil videre registreret 70 opslag på sociale medier, der deler falske "VIP"-støtteerklæringer eller lægger afstand til en af de to præsidentkandidater.
"I disse polariserede tider kan falske kendis-støtteerklæringer fange vælgernes opmærksomhed, påvirke deres holdninger, bekræfte personlige fordomme og skabe forvirring og kaos," siger Peter Adams, der er forskningschef hos NLP, til AFP.
NLP's liste, som ser ud til at vokse dag for dag, inkluderer virale opslag, der har fået millioner af visninger.
Blandt dem er opslag, der deler et manipuleret billede af Lady Gaga med et "Trump 2024"-skilt, som dermed antyder, at hun støtter den tidligere præsident, konstaterer AFP's faktatjekkere.
Andre opslag hævder fejlagtigt, at den Oscar-vindende skuespiller Morgan Freeman, der tidligere har udtrykt sig kritisk i forhold til Donald Trump, nu siger, at en ny Trump-præsidentperiode vil være "godt for landet".
Digitale manipulerede billeder af den amerikanske sanger Bruce Springsteen iført en "Keep America Trumpless"-trøje og skuespilleren Ryan Reynolds iført en "Kamala fjerner grimme orange pletter"-trøje cirkulerer også på sociale medier.
"Det er platformene, der har gjort det muligt," siger Peter Adams.
"Når de (platformene, red.) slækker på moderationen og tøver med at fjerne valgrelateret misinformation, er de blevet en stor kanal for trolde, opportunister og propagandister til at nå et massivt publikum," fortsætter han.
Skadelig mangel på indholdsmoderering
Især X er blevet et arnested for politisk misinformation, efter at platformen reducerede sine politikker for indholdsmoderation og genåbnede brugerprofiler tilhørende kendte spredere af usandheder, siger forskere.
Elon Musk, der har erklæret sin støtte til Donald Trump og har over 198 millioner følgere på X, er gentagne gange blevet kritiseret for at sprede valgrelaterede usandheder.
Amerikanske embedsmænd, der er ansvarlige for at føre tilsyn med valg, har også opfordret Elon Musk til at justere X's AI-chatbot kendt som Grok. Den kan nemlig hjælpe brugerne med at lave falske billeder.
Lucas Hansen, medstifter af nonprofitorganisationen CivAI, har vist AFP, hvor nemt Grok kan generere et falsk foto af Swift-fans, der støtter Donald Trump. Det kan lade sig gøre ved hjælp af at skrive en simpel tekst til Grok: "Billede fra et udendørs valgmøde med kvinder iført “Swifties for Trump”-trøjer".
"Hvis du vil skabe en relativt almindelig situation, hvor personerne på billedet er enten berømte eller fiktive, er Grok bestemt et effektivt værktøj til at lave visuel misinformation”, siger Lucas Hansen til AFP.
"Jeg forventer helt sikkert, at det vil spille en stor rolle i valgkampen at lave falske celebrity-støttebilleder," tilføjer han.
Efterhånden som teknologien udvikler sig, vil det blive "sværere og sværere at gennemskue de falske (billeder, red.)," siger også Jess Terry, som er efterretningsanalytiker hos teknologivirksomheden Blackbird.AI.
"Der er bestemt en risiko for, at de ældre generationer eller andre samfund, der er mindre bekendte med den fremadstormende AI-teknologi, måske tror på, hvad de ser," fortæller Jess Terry til AFP.