Snothvalp, konfirmand og det, der er værre
I sjette episode af Digital Detektiv holder Andreas en kort pause fra faktatjek og kaster sig i stedet over et andet emne - nemlig hadtale på sociale medier.
Hadtale hører til i kategorien malinformation, og selvom det som udgangspunkt ikke er det, TjekDet arbejder mest med, er det stadig helt essentielt for vores offentlige samtale og demokrati, at vi taler ordentligt til hinanden, når vi diskuterer samfundet problemer og udfordringer.
Derfor har Andreas inviteret 18-årige Mathias Zilberberg ind på TjekDets redaktion på Østerbro. Mathias er kandidat ved kommunalvalget i 2021 i Gribskov kommune. Og selvom han har været både interesseret og engageret i politik længe, er han ikke forberedt på den hårde tone, der møder ham, da han træder ind i kommunalpolitik. Pludselig bliver han både kaldt snothvalp, konfirmand og det, der er værre. Han får trusler, der rettes mod både ham og hans familie. Alt det får ham til at genoverveje, om politik nu også er det rigtige sted for ham at være.
Og Mathias Zilberberg er ikke den eneste, der mærker debattens hårde tone på egen krop. Ganske almindelige brugere på sociale medier, der hverken er politikere eller debattører, udsættes også for hadtale og chikane. Og det er ikke alene et problem for den enkelte, det er også et problem for samfundet, demokratiet og den offentlige samtale.
Lyt til sjette episode af Digital Detektiv her eller på din foretrukne podcast-tjeneste.
Digital Detektiv er en podcastserie i syv afsnit. Serien er en del af projektet Stop. Tænk. Tjek det - en national indsats mod misinformation, desinformation og malinformation. Bag indsatsen står faktatjekmediet TjekDet, Medierådet for Børn og Unge, Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation samt FALS - Foreningen af Lærere i Samfundsfag. Indsatsen omfatter også en videokampagne og et undervisningsmateriale. Indsatsen er blevet til med støtte fra Kulturministeriets Demokratipulje. Læs mere om indsatsen på tjekdet.dk/stop.