Nej, danskernes madspild er ikke halveret på blot et år

Faktatjek 11. okt 2024  -  5 min læsetid
Tjekdet
Danskernes madspild er halveret på bare et år, konkluderer virksomheden Hello Fresh på baggrund af en undersøgelse, de selv har lavet. Men det kan de ikke konkludere. Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix
  • Ifølge HelloFresh, som er en af de største leverandører af måltidskasser i Danmark, har danskerne i løbet af det seneste år halveret deres madspild

  • Det skulle en undersøgelse, som HelloFresh har fået lavet, angiveligt vise

  • Men undersøgelsen kan kun konkludere, hvor meget danskerne selv mener, de har reduceret deres madspild. Den siger intet om det faktiske madspild

  • PR-bureauet, der skrev pressemeddelelsen på vegne af HelloFresh, har efter TjekDets henvendelse udsendt en ny version

Danskerne har på blot et år halveret deres madspild.

Sådan kan man læse i en pressemeddelelse fra HelloFresh på baggrund af en undersøgelse, som YouGov har lavet for måltidskasse-virksomheden. Pressemeddelelsens opløftende budskab er bragt videre i artikler hos Avisen.dk, Mandekogebogen og MSN.

Angiveligt viser undersøgelsen, at danskernes madspild er faldet fra 22 procent i 2023 til 11 procent i 2024. Og det markante fald glæder Sofia Fattori, der er kulinarisk ekspert hos HelloFresh. 

“Vores undersøgelser viser en ekstrem positiv udvikling i husholdningernes madspild. Det er et symbol på, at den konstante bevågenhed omkring emnet bærer frugt,” udtaler hun i pressemeddelelsen.

Men undersøgelsen kan ikke bruges til at konkludere, at danskernes madspild er halveret. Den afdækker blot, hvor meget danskerne selv vurderer, at deres madspild er mindsket.

Tal fra Miljøstyrelsen tyder kun på et beskedent fald i husholdningernes madspild.

Null

Tyndt grundlag

Af pressemeddelelsen – men ikke artiklerne – fremgår det, at undersøgelsens deltagere er blevet spurgt, hvor stor en procentdel af deres indkøb de ender med at smide ud i løbet af en gennemsnitlig uge. 

Da YouGov spurgte om det i 2023 lød det gennemsnitlige svar på 22 procent, mens det i 2024 er faldet til 11 procent. Blandt andet svarer hele 71 procent i 2024, at de smider mindre end 10 procent af deres mad ud om ugen. I 2023 svarede blot 27 procent det samme.
 


Men man skal være varsom med at bruge undersøgelsens resultater til at konkludere noget om det faktiske madspild blandt danskerne, siger Jessica Aschemann-Witzel, der er professor ved Aarhus Universitet, hvor hun forsker i madspild.

“Udsagnet om halvering af madspild er meget usikkert, fordi sammenhængen mellem den slags spørgsmål og den faktiske madspild er svag,” skriver hun i en mail og peger på forskning, der viser, at forbrugere i spørgeskemaer ofte undervurderer deres eget madspild.

Det samme påpeger George Tsalis, der er postdoc ved Copenhagen Business School (CBS), hvor han blandt andet forsker i forbrugeradfærd og madspild. Ifølge ham kan underestimeringen skyldes flere ting, blandt andet at forbrugerne kan have svært ved at bedømme deres eget madspild, eller at de simpelthen pynter på resultatet af moralske årsager.

“Selvangivne madspildstal indeholder ofte fejlvurderinger enten med vilje, eller fordi ingen kan præcisere deres adfærd, når det gælder madspild,” siger han.

I pressemeddelelsen fra HelloFresh indgår flere citater fra Henning Otte Hansen, der er seniorforsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Han kommenterer på den positive udvikling og giver sin vurdering af, hvad der er årsag til den.

Tjekdet
I marts 2024 lancerede SVM-regeringen med fødevareminister Jacob Jensen (V) i spidsen en ny strategi mod madspild med 15 konkrete tiltag. Kort forinden havde Miljøstyrelsens nyeste opgørelse vist, at det samlede madspild i Danmark - altså hele vejen fra jord til bord - var steget. Her ses Jacob Jensen (til venstre) den 7. oktober 2024 til indvielse af teknologien SkyClean, der indfanger og lagrer CO2 i form af biokul. Foto: Claus Bjoern Larsen/Ritzau Scanpix

Han fortæller til TjekDet, at han ikke kan huske, om han blev præsenteret for de specifikke tal, da han udtalte sig. Han ved bare, at han blev præsenteret for en nedgang i madspildet. Ifølge PR-bureauet Help Agency, der har skrevet pressemeddelelsen på vegne af Hello Fresh, er Henning Otte Hansen "blevet fremlagt informationen om undersøgelsen, og at den viser stor fremgang."

“Jeg har ikke bidt mærke i, om det var en stor eller en lille nedgang (i madspildet, red.). Der er nok alligevel samme årsager på spil, hvad enten nedgangen er stor eller lille,” siger Henning Otte Hansen til TjekDet.

Ligesom Jessica Aschemann-Witzel og George Tsalis understreger han dog - efter TjekDet har præsenteret ham for dataen bag undersøgelsen - at resultaterne skal tages med ”et vis gran salt”.

“Det er et relativt tyndt grundlag. Det er mere folks fornemmelse eller skøn,” siger han.

Omfattende at gøre op

Miljøstyrelsen opgør jævnligt en kortlægning af affald i danske husholdninger, herunder madaffald og madspild. 

De seneste tal viser, at danske husholdninger i 2021 genererede 235.000 tons madspild. I 2017 lød tallet på 247.000, og dermed ser danskernes madspild ud til at være reduceret med knap fem procent fra 2017 til 2021. Miljøstyrelsen understreger dog, at de to tal ikke bør sammenlignes, fordi de er opgjort efter forskellige metoder.

For at sætte tal på danskernes madspild, har Miljøstyrelsen i samarbejde med virksomheden Econet analyseret madaffald fra skraldespande i fire udvalgte kommuner, og den fremgangsmåde giver et bedre indtryk af det egentlige madspild, vurderer George Tsalis.

“Når man får mulighed for at samle konkrete data fra skraldespande, får man selvfølgelig et mere retvisende billede af virkeligheden,” siger han og tilføjer, at der også er visse forbehold forbundet med den metode.

Madaffald og madspild

Ifølge Fødevareministeriet defineres madspild som “den del af madaffald, der kunne være blevet anvendt til mad til mennesker, hvis det ikke var blevet smidt ud”. Madaffald dækker ifølge Miljøstyrelsen over al mad og madrester. Eksempelvis er skrællen på en banan madaffald, mens selve bananen er madspild, hvis den kan spises, men smides ud.

 

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Miljøstyrelsen skriver selv i deres rapport, at der er “generel usikkerhed knyttet til affaldsanalyser og især til skalering til nationalt niveau”. Styrelsens data baserer sig på stikprøver i de fire udvalgte kommuner, og de pågældende kommuners affaldsmængde er gennemsnitligt betragtet ikke nødvendigvis i overensstemmelse med de resterende af landets kommuner, skriver Miljøstyrelsen i rapporten.

Generelt er det en omfattende og dyr opgave at indsamle og analysere affald i mængder store nok til at kunne konkludere noget om alle danskeres madspild, siger både Jessica Aschemann-Witzel og George Tsalis.

De har undersøgt madspildet i 118 danske husholdninger, men her var formålet at blive klogere på sammenhængen mellem tilbud i detailhandlen og madspild i hjemmet. 

Hverken Jessica Aschemann-Witzel, George Tsalis eller Henning Otte Hansen kender til nyere undersøgelser ud over Miljøstyrelsens, der tyder på en stigning eller et fald i danskernes samlede madspild.

PR-bureau retter til

TjekDet har forelagt Miljøstyrelsens tal og forskernes pointer for HelloFresh. Virksomheden henviser til deres PR- og kommunikationsbureau Help Agency, der som nævnt har forfattet pressemeddelelsen.

Efter TjekDets henvendelse har Help Agency sendt en ny pressemeddelelse ud, hvor det er præciseret, at den påståede halvering i danskernes madspild hviler på respondenternes egne vurderinger. Mandekogebogen har rettet i sin artikel, så præciseringen fremgår, men i MSN’s artikel kan man fortsat læse, at danskerne har halveret deres madspild siden sidste år. Artiklen på Avisen.dk er ikke længere tilgængelig.

Hos Help Agency beklager kommunikationskonsulent Lukas Vinum formuleringerne i pressemeddelelsen.

“Det var naturligvis hensigten at formidle, at det er danskernes opfattelse, vi refererer til, baseret på sammenkøringen af to forskellige undersøgelser. Det er en metode, vi ofte bruger til at sammenligne data og få indsigt i tendenser. I dette tilfælde med madspild mener danskerne ud fra de to undersøgelser at have halveret deres madspild,” skriver han i en mail. 

Han understreger, at Help Agency fremover vil være opmærksomme på, om undersøgelser når frem til faktuelle eller holdningsbaserede resultater. 

“I dette tilfælde var det klart et holdningsbaseret resultat, som både mine kollegaer, jeg og virksomheden (HelloFresh, red.) er enige i - hvorfor det allerede er rettet,” skriver han. 

TjekDet har også rakt ud til YouGov, som har udført undersøgelsen. De henviser til Help Agency angående spørgsmål til undersøgelsen.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 14. okt 2024