Påstande om udelukkelse af kontroversiel OL-bokser er falske
-
Opslag på sociale medier, som deles af tusindvis af brugere, påstår, at bokseorganisationen WBO har udelukket bokseren Imane Khelif og frataget hende alle medaljer
-
Angiveligt har organisationen testet Imane Khelif og fundet ud af, at hun i virkeligheden er en mand
-
Men påstandene er falske, oplyser WBO og flere andre kilder
“Den kontroversielle bokser Imane Khelif står overfor en livstidskarantæne, da WBO bekræfter, han er en mand og tilbagekalder hans guldmedalje”.
Sådan lyder den gennemgående påstand i hundredvis af opslag på sociale medier, som florerer både i Danmark og i udlandet.
På det sociale medie X er påstanden i et enkelt opslag set af flere end en million brugere.
Under sommerens OL i Paris var den algeriske bokser Imane Khelif under massiv beskydning med andet end bokseslag. Anklager om, at hun er mand eller transkønnet fyldte meget på sociale medier og i medier over hele verden.
Og nu handler nye påstande på sociale medier igen om hendes køn.
Angiveligt skulle World Boxing Organzation, WBO, som er et bokseforbund, der arrangerer professionelle boksekampe om VM-titler, have fundet ud af, at hun faktisk er en mand, og derfor har WBO angiveligt givet en livstidskarantæne fra boksesporten og frataget Imane Khelif hendes medaljer.
Men det passer ikke, oplyser WBO i en pressemeddelelse.
Foto: Skærmbillede af Facebook
Har hverken testet eller sanktioneret
I sommer lavede TjekDet et faktatjek om en vildledende oversættelse af et interview med Imane Khalif, og selv måneder efter sommerens OL fortsætter beskyldningerne mod den algierske bokser.
Påstandene om, at Imane Khelif skulle være blevet sanktioneret af WBO, har som minimum floreret siden starten af september, viser TjekDets research.
Efter de mange opslag på sociale medier om WBO’s angivelige sanktioner mod Imane Khelif har organisationen udsendt en pressemeddelelse på deres hjemmeside, hvor de går i rette med misinformationen:
“Vi har hverken testet eller sanktioneret den olympiske guldvinder på nogen måde. Påstandene om, at WBO har udelukket Imane Khelif er selvsagt falske. Vi har ikke haft kommunikation med hende,” skriver WBO blandt andet i pressemeddelelsen.
Reuters har også faktatjekket påstandene og efterfølgende været i kontakt med både Imane Khelifs træner samt en repræsentant for OL-komiteen, og begge parter har afvist påstandene på sociale medier.
Taler ind i OL-debat
De mange opslag taler ind i de udokumenterede påstande, som fløj om paraderne på Imane Khelif under OL, hvor hun blev beskyldt for at være en mand.
Flere af dem bundede i, at det internationale bokseforbund, IBA, udelukkede Imane Khelif fra et VM-stævne sidste år. Angiveligt skulle det være en genetisk test af Imane Khelif, der afgjorde, at hun ikke kunne deltage i forbundets verdensmesterskab.
Men det er uklart, hvilken type test der var tale om, eller hvad den faktisk viste, for det er ikke uddybet af IBA. Det er heller ikke dokumenteret, at atleten har for høje værdier af det mandlige kønshormon testosteron, som der blev spekuleret i under OL - og som personer på sociale medier stadig påstår.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.