Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Stammer dette billede fra berygtet fængsel i Syrien?

Faktatjek 9. dec 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: AI-genereret
  • I kølvandet på Bashar al-Assad-regimets fald i Syrien flyder de sociale medier over med billeder og videoer af begivenhederne

  • Men det er ikke alle videoer og billeder, som viser det, der hævdes

  • TjekDet har fundet eksempler på billeder, som lige nu bringes ude af kontekst på sociale medier

Natten til søndag kom de første meldinger om, at den syriske diktator Bashar al-Assad var flygtet fra Syriens hovedstad Damaskus, efter syriske oprørsstyrker trængte ind i byen.

To døgn senere er det officielt, at Bashar al-Assads regime er fortid, og de syriske gader har siden været fyldt af mennesker, som har fejret diktatorens afgang.

Begivenhederne har også fyldt de sociale medier med videoer og billeder fra Syrien, men det er altså ikke alle, som viser det, de hævder at vise.

“Det første billede af Assad og hans kone i Moskva”, skriver mange brugere på X og Facebook og deler et billede af Bashar al-Assad og hans kone, som kommer gående på gaden.

Og selvom det er bekræftet, at Rusland har givet Bashar al-Assad asyl, er billedet af ældre dato.

På sociale medier florerer også et andet billede.

"En fange er lige blevet fundet i den dybe undergrund i Syrien. Hans ansigtsudtryk siger det hele. Han forventede aldrig at blive fundet”, står der i et af de mange opslag, som er udbredt på både X og Facebook.

Billedet florerer også i adskillige udenlandske medier

Problemet er bare, at det stammer fra en AI-genereret video, viser TjekDets research.

Null

Assad i Moskva

Søndag skrev flere russiske medier, at Assad-familien var flygtet til Moskva. På daværende tidspunkt var der stadig tvivl om, hvorvidt han overhovedet var i live.

Derfor ville det også være en opsigtsvækkende nyhed, hvis nogen allerede rent faktisk kunne bringe et billede fra Moskva af Bashar al-Assad.

Og det var i kølvandet på de udmeldinger, at mange profiler begyndte at dele et billede, som angiveligt viser netop det.

Men det er altid en god idé at være kritisk, når man ser noget på sociale medier, som hævder at vise noget, der lige er sket.

For billedet, er et screenshot fra en ældre video

Billedet stammer fra et nyhedsklip, som man kan finde på YouTube, hvor Bashar al-Assad besøgte et hospital i den syriske by Aleppo efter et jordskælv i 2023.

11 sekunder inde i videoen kan man se sekvensen, som brugere på internettet har taget et skærmbillede af og bragt i kontekst af de nylige begivenheder.

Mandag har Kreml bekræftet, at Vladimir Putin har givet Bashar al-Assad politisk asyl i Rusland.

Null

På YouTube kan man finde nyhedsindslaget, hvor billedet, der nu deles på sociale medier, oprindeligt stammer fra. Videoen er over et år gammel og har således intet med de nylige begivenheder at gøre. Foto: Billede af YouTube.

Berygtet fængsel

Sednaya-fængslet i Damaskus får i disse dage meget omtale i danske såvel som internationale medier, efter oprørsgrupperne i Syrien søndag nåede frem til fængslet og befriede flere personer.

Fængslet har fået øgenavnet “det menneskelige slagtehus”, og ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) er mere end 30.000 personer afgået ved døden i Sednaya som følge af tortur, mishandling og massehenrettelser siden udbruddet af den syriske borgerkrig.

Den syriske redningsgruppe “De Hvide Hjelme” meddelte søndag, at de havde sendt fem redningsgrupper afsted til fængslet efter rapporter om hemmelige underjordiske celler med fanger fra Assad-regimet.

Og det er i denne kontekst, at et billede er gået viralt på sociale medier, hvor man angiveligt ser en mand blive befriet fra disse underjordiske celler.

På billedet ser man en mand nede i et hul, hvis ansigt bliver oplyst af en lampe. Men selvom der lige nu bliver befriet fanger fra Sednaya-fængslet, stammer billedet ikke derfra.

TjekDets research viser nemlig, at billedet er et skærmbillede fra en AI-genereret video på TikTok.

@sanzaruu No sir, I don't like it #fyp #creepytok #crawlspace #ai ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

På X kan man nemlig finde videoen, hvor man oppe i det øverste højre hjørne kan se navnet på TikTok-profilen, som har uploadet den. 

Profilen hedder “sanzaruu”, og ganske rigtigt finder vi videoen, hvor screenshottet er taget fra på profilen. I videoen ser man en mand komme op fra et hul med et krabbe- eller edderkoplignende dyr i sine hænder.

TikTok-profilen skriver i sin bio, at alt på profilen er AI-genereret, og profilen har også lavet et hashtag til videoen som angiver, at den er AI-genereret.

Og det er ikke kun brugere på internettet, som har delt billedet i troen på, at det er fra Sednaya-fængslet.

Op til flere udenlandske medier har også brugt billedet i dækningen af, hvad der lige nu sker i Sednaya-fængslet.

Det sker oftere og oftere, at billeder og videoer genereret med kunstig intelligens spiller en rolle i udbredelsen af mis- og desinformation. Du kan læse TjekDets guide til at spotte AI-genererede billeder her, og du kan teste, hvor god du er til at skelne mellem virkelighed og kunstig intelligens i TjekDets quiz her.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 20. dec 2024