Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, CNN har ikke erklæret den samme mand dræbt i både Afghanistan og Ukraine

Faktatjek 8. mar 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
De etablerede medier er fulde af løgn, lyder det igen og igen på sociale medier. Kritikken ledsages blandt andet i twitteropslag med billeder fra angivelige CNN-twitterprofiler, hvor den samme mand ser ud til at være dræbt i både Afghanistan og Ukraine. Men begge twitterprofiler er falske. Foto: Opslag fra twitter
  • Sociale medier flyder over med eksempler på, at medierne bruger gamle billeder af personer og militære angreb til at tegne et falsk billede af situationen i  Ukraine

  • Brugerne verden over bruger eksemplerne til at bevise, at krigen i Ukraine slet ikke eksisterer eller ikke er så slem, som medierne rapporterer

  • Et viralt opslag hævder for eksempel, at den amerikanske nyhedskanal CNN har brugt det samme billede af en mand i to forskellige opslag på Twitter. I det ene er han død i Afghanistan. I det andet opslag er han død i Ukraine

  • Men begge CNN-twitterprofiler er falske. Desuden er manden på billederne i opslagene ikke død

Det amerikanske nyhedsmedie CNN har ved to forskellige lejligheder erklæret den samme mand død - først i Afghanistan og nu i Ukraine. Det viser, at medierne ikke er til at stole på, skriver flere brugere på sociale medier.

Her deles tweets fra twitterprofilerne “CNN Ukraine” og “CNN Afghanistan”. I det første kan man læse, at en amerikansk aktivist ved navn Bernie Gores er den første amerikaner, der døde under krigen i Ukraine. I tweetet er også et billede af ham.

Af det andet tweet fremgår det, at Bernie Gores, nu udnævnt til at være journalist, blev henrettet af den fundamentalistiske, islamistiske bevægelse Taleban i 2021. Og i tweetet er også et billede af den samme Bernie Gores, som man også ser i CNN Ukraines tweet. 

Men CNN har ikke slet ikke brugt et billede af Bernie Gores og erklæret ham død i både Ukraine og Afghanistan. Begge twitterprofiler er falske og er nu fjernet fra platformen. Desuden er manden på billederne i opslagene ikke død og hedder slet ikke Bernie Gores.

Tjekdet
Her deler en dansk facebruger skærmbilleder af opslag fra to falske CNN-twitterprofiler, hvor det ser ud som om, at CNN har misbrugt et billede af en mand til at erklære ham dræbt i både Afghanistan og Ukraine. Det beviser angiveligt, at de etablerede medier lyver om situationen i Ukraine.  Foto: Skærmbillede fra Facebook

Udgiver sig for CNN 

En twitterprofil med navnet “CNN Ukraine” tweetede 23. februar 2022, at det første amerikanske dødsfald i “Ukrainekrisen” var sket. Det var angiveligt den amerikanske aktivist Bernie Gores, der var død efter at have trådt på en landmine placeret af russiske separatister. 

Den selvsamme mand optræder også på en anden falsk twitterprofil med navnet “CNN Afghanistan”. Her forlyder det, at den amerikanske journalist Bernie Gores var blevet henrettet af Taleban i august 2021.

Men CNN har som nævnt ikke erklæret den samme mand død to gange. Både “CNN Ukraine” og “CNN Afghanistan” er falske profiler, der begge er blevet lukket af Twitter. 

Internetarkivet Wayback Machine kopierer og arkiverer løbende hjemmesider, så man kan genfinde dem, selvom de ikke længere er tilgængelige. Og her har TjekDet genfundet de to nu slettede twitterprofiler. 

I en arkiveret version af "CNN Ukraine"-profilen kan man se, at den blev oprettet i februar 2022 og kun havde 129 følgere, før den forsvandt fra Twitter. Til sammenligning har den største, officielle CNN-twitterkonto over 56 millioner følgere. Den falske profil var heller ikke udstyret med det blå flueben, der viser, at Twitter har verificeret profilen som CNN’s rigtige profil. 

Den samme historie gør sig gældende for “CNN Afghanistan”. Den profil havde også ganske få følgere og blev oprettet kort før det falske tweet blev delt. Også "CNN Afghanistan" er blevet lukket ned. 

Bernie Gores findes ikke 

Manden, der er afbilledet i de to opslag fra de falske CNN-profiler, er i øvrigt ikke død. Og han hedder slet ikke Bernie Gores, men Jordie Jordan. Han er en kontroversiel amerikansk onlinepersonlighed, der blandt andet deler videoer på YouTube, hvor man ser ham spille videospil. 

En såkaldt omvendt billedsøgning på Google udløser adskillige søgeresultater, hvor Jordie Jordans navn optræder. Et forum på internetsiden Reddit dedikeret til Jordie Jordan, WingsOfRedemptionSub, viser, at nogle brugere bevidst forsøger at sprede falske historier om Jordie Jordan under aliasset “Bernie Gores”.

Navnet Bernie Gores er et fiktivt navn, som bruges særligt i online gaming i et forsøg på at få folk til at sige noget, der lyder som ‘burn niggers’ - altså en racistisk opfordring til at afbrænde sorte mennesker.

Og det er tilsyneladende langt fra første gang, at spøgefugle spreder falske historier om netop Jordie Jordan på nettet, hvor folk, der ikke kender til Jordie Jordan, tager historierne for den ægte vare.

Han blev første gang forvekslet med “Bernie Gores” i år 2020, da hundredvis af mennesker var meldt savnede i kølvandet på en eksplosion på havnen i den libanesiske hovedstad Beirut. Her var det angiveligt internettrolde, der havde sendt billedet af Jordie Jordans ansigt ind til flere nyhedsmedier.

Selv om der er adskillige manipulerede opslag og billeder på sociale medier, der bruges til at fremme mistroen til de etablerede medier. Så går det faktisk galt for medierne nogle gange. Den største tyske avis måtte forleden lægge sig fladt ned og beklage, at de ved en fejl havde brugt gamle billeder til at illustrere virkeligheden i Ukraine.

Opdateret 19. dec 2022